ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεπούλημα!

00:17 - 27 Ιουλ 2007 | Ειδήσεις
Εφιαλτική ήταν η συνεδρίαση στη Wall, με το Dow Jones να χάνει 314 μονάδες, καθώς οι φόβοι για γενικευμένη κρίση στην πιστωτική αγορά και παράταση της κρίσης στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ πανικόβαλαν τους επενδυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε αθρόες πωλήσεις. Νωρίτερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, με το δείκτη FTSE να υποχωρεί 3,15%. Μεγάλες απώλειες καταγράφηκαν επίσης σε Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή, Κορέα, Πολωνία, Ρωσία και Τουρκία. Πλέον οι επενδυτές φοβούνται για ντόμινο μαζικών ρευστοποιήσεων στα χρηματιστήρια ανά την υφήλιο.

Ο Dow έκλεισε στις 13.471,13 μονάδες, μειωμένος κατά 2,28%, ο Nasdaq έχασε 2,20% κλείνοντας στις 2.589,98 μονάδες και οS&P 500  διαμορφώθηκε τελικά στις 1.482,27 μονάδες, με απώλειες 2,36%.

Νωρίτερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100  έκλεισε με πτώση 3,15%, και απώλεια  203 μονάδων, στις 6.251,20 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 βρέθηκε στις 5.675,05 μονάδες, χάνοντας 162 μονάδες ή 2,78% και στη Φραγκφούρτη ο DAX έχασε 183 μονάδες,  υποχωρώντας 2,39% και έκλεισε στις 7.508,96 μονάδες,

Οι επενδυτές που έσπευσαν να πωλήσουν μετοχές κυρίως του χρηματοοικονομικού κλάδου, στράφηκαν μαζικά στα ομόλογα, αναζητώντας ένα ασφαλέστερο καταφύγιο. Οι Citigroup, Bank of America και JPMorgan Chase, οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων, καθώς ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημείωσε νέα άνοδο, ενισχύοντας τους φόβους για διευρυμένη κρίση στην πιστωτική αγορά.

Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου τους δείκτη S&P 500 βρέθηκαν σε χαμηλό 10 μηνών, υπό το φόβο ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα περιοριστούν σημαντικά, καθώς η χρηματοδότηση τους καθίσταται δυσκολότερη, δεδομένης και της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ούτως ή άλλως, επανειλημμένως οι αναλυτές έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ύφεσης στο ρυθμό εξαγορών και συγχωνεύσεων, δεδομένου ότι έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ. Συγκεκριμένα, οι ανακοινωθείσες επιχειρηματικές συμφωνίας φέτος έχουν αγγίξει τα 3,07 τρις δολάρια, 56% περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Merrill Lynch, Richard Bernstein, οι επενδυτές θα πρέπει να σταματήσουν να θεωρούν πως οι εξαγορές θα συνεχίσουν να στέλνουν τους δείκτες υψηλότερα.

Πέραν των ανησυχιών για την κατάσταση της πιστωτικής αγοράς, τα απογοητευτικά αποτελέσματα εταιρειών όπως της Exxon Mobil, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας παγκοσμίως και των κατασκευαστικών D.R. Horton και Beazer Homes USA, το ράλι των πετρελαϊκών τιμών και οι μειωμένες πωλήσεις κατοικιών και παραγγελιών διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ που υποδεικνύουν παράταση της ύφεσης στην αγορά κατοικίας και στασιμότητα στη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, έδειξαν στους επενδυτές… την πόρτα της εξόδου.

Οσον αφορά το μέτωπο των αποτελεσμάτων, οι ζημίες κολοσσών όπως της Exxon Mobil, και των D.R. Horton και Beazer Homes USA δεν επιτρέπουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας αναφορικά με τα περιθώρια της εταιρικής ανάπτυξης.

Επίσης, οι αγορές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν πέραν του προβλεπόμενου τον Ιούνιο, υποδεικνύοντας ότι η ύφεση στην αγορά κατοικίας, η χειρότερη των τελευταίων 16 ετών, δεν βρίσκεται κοντά στο τέλος της. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 6,6%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο, σε 834.000 κατοικίες, έναντι πώλησης 893.000 κατοικιών τον Μάιο.

Απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών για δεύτερο μήνα τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, εξαιρουμένου του κλάδου των μεταφορών, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη δυνατότητα των επενδύσεων να στηρίξουν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.  Συγκεκριμένα, εξαιρουμένου του κλάδου των μεταφορών, οι παραγγελίες για αγαθά με κύκλο ζωής μερικών ετών υποχώρησαν 0,5%, έναντι υποχώρησης 0,2%, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων το Μάιο. Συνολικά οι παραγγελίες αυξήθηκαν 1,4%, χάρις στη μεγάλη άνοδο των παραγγελιών για εμπορικά αεροσκάφη.

Βάια Δουδάκη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.