ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπορέλ: «Λυπηρή» η αρνητική συμπεριφορά της Τουρκίας

17:42 - 12 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Μπορέλ: «Λυπηρή» η αρνητική συμπεριφορά της Τουρκίας
"Λυπηρές" χαρακτήρισε τις κινήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο και ανατολική Μεσόγειο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας μετά το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα.

Οι υπουργοί Ελλάδας και Κύπρου ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για τις τουρκικές προκλήσεις σε Βαρώσια και Καστελόριζο, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να εκφράζει τη λύπη της ΕΕ για τις τουρκικές κινήσεις που όπως σημείωσε είναι αντίθετες με τις συστάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπορέλ δήλωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών θεωρούν ότι το άνοιγμα της παραλίας στην Αμμόχωστο υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και οι υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν ότι αυτές οι κινήσεις αυξάνουν τις εντάσεις και πρέπει να αντιστραφούν. Επισήμανε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου οι προσπάθειες του ΟΗΕ για λύση του κυπριακού το συντομότερο δυνατόν μετά το τέλος της «εκλογικής» διαδικασίας στα κατεχόμενα.

Σε ό,τι αφορά την Navtex στο Καστελόριζο ο κ. Μπορέλ τόνισε πως πρόκειται για "αρνητική συμπεριφορά" και πρόσθεσε πως είναι λυπηρό αυτές οι κινήσεις να οδηγήσουν σε νέες εντάσεις αντί να συνεισφέρουν στην αποκλιμάκωση την οποία ζήτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μισέλ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην οποία τον ενημέρωσε για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Έθεσε το θέμα ενόψει της νέας Συνόδου Κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου, στην οποία η Ελλάδα θα υπογραμμίσει την τουρκική αναξιοπιστία.

Το... αφήγημα της Άγκυρας

Η Τουρκία από τη μεριά της αρνείται πως κάνει κάτι παράνομο. Χρησιμοποιεί... γραμμή διεκδίκησης χώρου στην ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας το πόσο κοντά στα παράλιά της είναι η Navtex στο Καστελόριζο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.