ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Πολωνία απειλεί με βέτο το Ταμείο Ανάκαμψης

13:10 - 13 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Να ασκήσει βέτο στο σχέδιο της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της, εκτός εάν οι Βρυξέλλες σταματήσουν να «εκβιάζουν» την Πολωνία λόγω της πολιτιστικής της ταυτότητας, απείλησε η πιο ισχυρή πολιτική προσωπικότητα της χώρας.

Ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι -αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος PiS και επίσης ο de facto ηγέτης της χώρας- έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εφημερίδα Gazeta Polska Codziennie.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. υπέγραψαν τον 7ετή προϋπολογισμό και το σχέδιο για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό τον Ιούλιο, αλλά και οι 2 αποφάσεις πρέπει να εγκριθούν από τους Ευρωβουλευτές και να επικυρωθούν από τα 27 ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν απειλήσει να μπλοκάρουν το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτός εάν καταργηθεί ένας όρος που συνδέει τις πληρωμές από αυτό, με την τήρηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών της Ε.Ε.

Ερωτηθείς εάν η Πολωνία θα ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό και στο σχέδιο ανάκαμψης, ο Καζίνσκι απάντησε, σύμφωνα με το Reuters: «Θα υπάρξει βέτο. Εάν διατηρηθούν οι απειλές και ο εκβιασμός, θα υπερασπιστούμε σταθερά το ζωτικό συμφέρον της Πολωνίας».

Όπως πρόσθεσε «καταβάλουμε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε την κυριαρχία μας, ακόμη και στον τομέα του πολιτισμού. Θα υπερασπιστούμε την ταυτότητά μας. Δεν θα επιτρέψουμε να τρομοκρατούμαστε με χρήματα».

Η κυβέρνηση Καζίνσκι έχει από καιρό διαφωνήσει με την Ε.Ε. σχετικά με τα χαμηλότερα δημοκρατικά πρότυπα, με τη Βαρσοβία να ακολουθεί επίσης μια σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση και την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τόσο η Πολωνία όσο και η Ουγγαρία υπόκεινται σε έρευνα της Ε.Ε. για φερόμενη υπονόμευση της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων, των μέσων ενημέρωσης και των ΜΚΟ και επομένως θα μπορούσαν να ανασταλούν τα κοινοτικά κονδύλια προς τις 2 χώρες.

Η Πολωνία αντιμετωπίζει απότομη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με το ρεκόρ των 5.300 που αναφέρθηκε το Σάββατο.

Το υπουργικό συμβούλιο θέλει να αποφύγει ένα άλλο εθνικό lockdown, το οποίο όπως υποστηρίζει θα καταστρέψει την οικονομία.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.