ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Έξαρση και νέα μέτρα στην Ιταλία-Κόντε: Να αποφύγουμε lockdown

19:50 - 13 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Κορονοϊός: Έξαρση και νέα μέτρα στην Ιταλία-Κόντε: Να αποφύγουμε lockdown
Το δρόμο των αυστηρών περιορισμών για την αντιμετώπιση της νέας έξαρσης της πανδημίας ακολουθεί η ιταλική κυβέρνηση, καθώς την Τρίτη τα νέα κρούσματα άγγιξαν τις 6.000.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη ανακοινώθηκαν 5.901 νέα περιστατικά και 41 νεκρούς.

Παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μεταξύ των άλλων τόνισε ότι «η Ιταλία είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με άλλες χώρες, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός».

«Δεν θα στείλουμε ποτέ την αστυνομία στo σπίτι των πολιτών, αλλά πρέπει να υιοθετήσουμε προσεκτικές συμπεριφορές, για να μπορέσουμε να χειριστούμε την φάση αυτή», πρόσθεσε ο Κόντε.

Εξήγησε, δε, ότι «ο κύριος στόχος της κυβέρνησής του είναι να μην κηρυχθεί και πάλι η χώρα σε κατάσταση γενικού lockdown» ενώ προέτρεψε τους Ιταλούς να είναι πιο προσεκτικοί όταν συναντούν φίλους και συγγενείς, διότι έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μεταδίδεται, κυρίως, μέσα στο σπίτι.

Για τις επόμενες τριάντα ημέρες, λοιπόν, απαγορεύονται πάρτι και γιορτές σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους. Παράλληλα η κυβέρνηση της Ρώμης απευθύνει δυναμική σύσταση στους πολίτες να μην καλούν σπίτι τους για δείπνο ή για ποτό πάνω από έξι άτομα.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις τα ιταλικά καφέ και εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και μετά τις εννέα το βράδυ και απαγορεύεται το σερβίρισμα πελατών που δεν καταναλώνουν την παραγγελία στο τραπέζι. Συνεχίζει να επιτρέπεται βέβαια η δραστηριότητα των καταστημάτων ταχείας παράδοσης φαγητού.

Η ιταλική κυβέρνηση παράλληλα, όπως μεταδίδει η DW, αποφάσισε να απαγορεύσει τα ματς ποδοσφαίρου και μπάσκετ μεταξύ φίλων, διότι δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί η ελάχιστη απόσταση ασφαλείας που απαιτείται για την προστασία από την διάδοση του κορωνοϊού.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού

Παρά τις αντιδράσεις μέρους της συντηρητικής παράταξης, συνεχίζει να ισχύει η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους με μόνη εξαίρεση το σπίτι. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, ο Κόντε έχει τονίσει ότι όταν κανείς υποδέχεται φίλους και συγγενείς, με τους οποίους δεν μοιράζεται το διαμέρισμά του, καλό είναι να φορά προστατευτική μάσκα.

Κλαμπ και ντίσκο θα παραμείνουν κλειστά, ενώ επιτρέπεται η πραγματοποίηση εκθέσεων και συνεδρίων. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η «σύσταση» του Ιταλού υπουργού Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης: ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν πνεύμα συνεργασίας (για το καλό του κοινωνικού συνόλου) ακόμη και στην περίπτωση που κάποιοι γείτονές δεν σέβονται τους νέους κανόνες.

Σύμφωνα με διαρροές, εάν τα κρούσματα δεν μειωθούν, ένα από τα επόμενα πιθανά μέτρα ενδέχεται να είναι η προσωρινή παύση λειτουργίας όλων  των λυκείων της χώρας και η συνέχιση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.