ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας το 56% των πολιτών

17:51 - 14 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Με πλειοψηφία 58%, σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, οι Σκωτσέζοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας τους από τη Βρετανία.

Ειδικότερα, η δημοσκόπηση, που διεξήχθη μεταξύ 2 και 9 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.045 Σκωτσέζων, καταδεικνύει πως το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της πρωθυπουργού, Νίκολα Στέρτζον, τυγχάνει μιας "πολύ ισχυρής" στήριξης από τους πολίτες, με το 72% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως είναι ικανοποιημένο από τη διαχείρισή της της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

"Εάν το SNP εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις τοπικές εκλογές του επόμενου έτους, η δημοσκόπησή μας καταδεικνύει πως θα υπάρξει μια σημαντική δημόσια πίεση προκειμένου η κεντρική κυβέρνηση της Βρετανίας να μεταβιβάσει στο κοινοβούλιο της Σκωτίας τις αναγκαίες εξουσίες για να οργανώσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία", σχολίασε η Έμιλι Γκρέι, η γενική διευθύντρια της Ipsos MORI Scotland.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ένα τέτοιο δημοψήφισμα είχε ήδη οργανωθεί το 2014 και οι Σκωτσέζοι είχαν ψηφίσει τότε, σε ποσοστό 55%, υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έκτοτε, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέκλεισε επανειλημμένως το ενδεχόμενο να επιτρέψει στη Σκωτία να οργανώσει ένα νέο δημοψήφισμα, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια ψήφο που δίνεται "μία φορά ανά γενιά".

Η Νίκολα Στέρτζον υποσχέθηκε να ορίσει πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαΐου τους όρους και την ημερομηνία ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως το Brexit άλλαξε τα δεδομένα για τους Σκωτσέζους.

Σημειώνεται πως η βρετανική επαρχία είχε ψηφίσει μαζικά το 2016 κατά της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.