ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Εκδίδει social bonds-Άντληση έως και 10 δισ. μηνιαίως

17:55 - 17 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Εκδίδει social bonds-Άντληση έως και 10 δισ. μηνιαίως
Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται η πρώτη έκδοση των "κοινωνικών" ομολόγων (social bonds) από την Κομισιόν, καθώς οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το ευνοϊκό περιβάλλον στις διεθνείς αγορές.

Τα "κοινωνικά" ομόλογα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη της απασχόλησης από την πανδημία του κορονοϊού, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Αυτή τη στιγμή, μόλις το 2% των διαθέσιμων ομολόγων θεωρούνται "κοινωνικά". Ωστόσο, η ζήτηση είναι εξαιρετικά υψηλή, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει πολύ χαμηλά επιτόκια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έρευνα της Commerzbank, θα μπορούσε να αντλήσει έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως από τα "κοινωνικά" ομόλογα. Αυτό θα της εξασφάλιζε πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, έως το 2021.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να καταστεί ο μεγαλύτερος εκδότης βιώσιμων εργαλείων για τον πλανήτη" προσθέτει, χαρακτηριστικά, η γερμανική επενδυτική τράπεζα, παραπέμποντας και στην προγραμματισμένη έκδοση "πράσινων" ομολόγων, αξίας 225 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως "κοινωνικά" θεωρούνται τα ομόλογα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση νέων ή ήδη υπαρχόντων projects με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, όπως για παράδειγμα τα πρόγραμμα στήριξης της αγοράς εργασίας.

Στις χαμηλές αποδόσεις των παραπάνω ομολόγων, πέραν του ανιδιοτελούς σκοπού της δημοπρασίας, συμβάλει και το γεγονός ότι εκδότης είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συνιστά καταφύγιο για τους επενδυτές που θέλουν να αποφύγουν τη μεταβλητότητα των αγορών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.