ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατεχόμενα: Επικράτηση Τατάρ-Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα στο Κυπριακό

19:18 - 18 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Κατεχόμενα: Επικράτηση Τατάρ-Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα στο Κυπριακό
Νικητής των «εκλογών» στα Κατεχόμενα αναδείχτηκε ο «εκλεκτός» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, με 51,74%, έναντι 48,26% του Μουσταφά Ακιντζί.

Το philenews έκανε λόγο για «μία διαδικασία με εμφανείς τις τουρκικές παρεμβάσεις προς εξυπηρέτηση της υποψηφιότητας του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος έδωσε τα ρέστα του, μάλιστα, με το φιάσκο και την πρόκληση στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου».

Τον Τατάρ στήριξε επίσημα το Κόμμα των Εποίκων και ο Ερχάν Αρικλί, καθώς και μέρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και του Κόμματους του Λαού (HP). Ο Ακιντζί απέκτησε ευρεία δυναμική με τη στήριξη του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CTP) και του Τουφάν Ερχιουρμάν.

Καταγγελίες Ακιντζί

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα, ο Μουσταφά Ακιντζί άφησε υπονοούμενα για τη διαδικασία και κατέδειξε ότι η εκλογή Τατάρ «είναι μια επιλογή που δεν έγινε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες».

Ευχήθηκε καλή τύχη στον Ερσίν Τατάρ και έδωσε συγχαρητήρια «σε αυτούς που έπαιξαν ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα». Σημείωσε, επίσης, ότι η επόμενη περίοδος θα είναι το τέλος της 45χρονης πορείας του στην πολιτική ζωή των κατεχομένων.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Συγχαίροντας τον Ερσίν Τατάρ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου τονίζει ότι θα δουλέψουν μαζί για την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. «Θα προστατέψουμε τα νόμιμα δικαιώματα του ψευδοκράτους στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί», σημειώνει. 

Η εκλογή Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνιστά αρνητική εξέλιξη, έχοντας υπόψη τις θέσεις του στο Κυπριακό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ και προσθέτει: «Ανεξαρτήτως τούτου, ενόψει του γεγονότος ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αρκετές φορές έχει επαναλάβει την πρόθεσή του να αναλάβει προσπάθεια για αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να μείνει προσηλωμένη και συνεπής στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:23 - 18 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.