ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Πολωνία ποινικοποιεί τις εκτρώσεις

21:57 - 22 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Η Πολωνία ποινικοποιεί τις εκτρώσεις
Την καθολική απαγόρευση των εκτρώσεων αποφάσισε την Πέμπτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας, όπως γνωστοποιεί το BBC.

Μέχρι πρότινος, πέραν των περιπτώσεων σοβαρών προβλημάτων στο έμβρυο, μία γυναίκα μπορεί να προβεί σε έκτρωση στην Πολωνία μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και σοβαρού κινδύνου για την υγεία της.

Ωστόσο, βάσει της σημερινής απόφασης, οι εκτρώσεις θεωρούνται αντισυνταγματικές ακόμη και εάν η μητέρα πρόκειται να γεννήσει ένα πολύ άρρωστο παιδί, με ελάχιστες ή μηδαμινές πιθανότητες επιβίωσης.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης τη θέσπιση τερματισμού των εκτρώσεων σε περιπτώσεις ανεπανόρθωτης βλάβης στο έμβρυο.

Ομάδες υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν την κυβέρνηση να μην προβεί σε τέτοιους περιορισμούς. Η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι η ημέρα σηματοδότησε μια «θλιβερή ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. Η κατάργηση της βάσης για σχεδόν όλες τις νόμιμες αμβλώσεις στην Πολωνία ισοδυναμεί με απαγόρευση και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», έγραψε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς στο Twitter.

Οι εργασίες για αλλαγή του νόμου των αμβλώσεων ξεκίνησαν πέρυσι από βουλευτές του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης. Η πλειοψηφία των δικαστών του δικαστηρίου διορίστηκε από το ίδιο κόμμα.

{https://twitter.com/Dunja_Mijatovic/status/1319299447998861312}

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.