ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στάνο: Θετική είδηση η συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Λιβύη

16:19 - 23 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Στάνο: Θετική είδηση η συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Λιβύη
Την ανακοίνωση κατάπαυσης πυρός στη Λιβύη χαιρέτισε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, ώστε να επιτραπεί η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, "εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας. Είναι μια καλή είδηση. Όμως η εφαρμογή της είναι επίσης σημαντική, διότι θα αποτελέσει το κλειδί για την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων"

"Ξέρουμε πολύ καλά πως η εφαρμογή θα είναι πιο δύσκολη από τις διαπραγματεύσεις γι' αυτή τη συμφωνία", υπογράμμισε.

Όμως η επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων είναι "μια προϋπόθεση που τίθεται από την ΕΕ για τη στήριξη που έχουμε υποσχεθεί", υπενθύμισε.

"Αυτές οι πολιτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα την ειρηνική επίλυση της λιβυκής κρίσης", επέμεινε.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η ΕΕ έχει εξαρτήσει την οικονομική και πολιτική στήριξή της προς τη Λιβύη από τρεις προϋποθέσεις: μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την άρση του αποκλεισμού των εξαγωγών πετρελαίου και την επανάληψη του πολιτικού διαλόγου.

"Όταν θα υπάρχουν οι συνθήκες, θα δώσουμε συνέχεια στις δεσμεύσεις μας. Δεν πρέπει κανείς να πηγαίνει πιο γρήγορα από τη μουσική. Πρέπει να περιμένουμε", σχολίασε.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει έναν ευρωπαίο ειδικό αντιπρόσωπο για να συνοδεύσει την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.