ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιβύη: Ξεκίνησε ο πολιτικός διάλογος με το βλέμμα σε εκλογές

14:59 - 26 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Λιβύη: Ξεκίνησε ο πολιτικός διάλογος με το βλέμμα σε εκλογές
Ξεκίνησαν τη Δευτέρα συνομιλίες στο πλαίσιο του λιβυκού φόρουμ πολιτικού διαλόγου που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο να αποσαφηνιστούν συμπεράσματα διαφόρων συνομιλιών που διεξήχθησαν τις τελευταίες εβδομάδες για στρατιωτικά, οικονομικά και θεσμικά θέματα.

Ειδικότερα, δεκάδες προσωπικότητες της Λιβύης ξεκίνησαν πολιτικό διάλογο μέσω τηλεδιάσκεψης, μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.

Στη διαδικασία συμμετέχουν προσωπικότητες από όλες τις πλευρές στη Λιβύη και αναμένεται να ανοίξουν τον δρόμο για απευθείας συνομιλίες στην Τύνιδα από τις 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στους 75 συμμετέχοντες, δεν περιλαμβάνονται υψηλόβαθμοι ηγέτες. Συμμετέχουν ωστόσο μέλη των δύο αντίπαλων Κοινοβουλίων καθώς και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ των οποίων γυναίκες όπως οι δικηγόροι Ελχάμ Σάουντι και Αμάλ Μπουγκεγκίς.

Σκοπός τους είναι να καταλήξουν σε "συναίνεση για τις διευθετήσεις που θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή εκλογών" στη χώρα.

Την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο στρατοπέδων υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την οποία εκφράζεται η ελπίδα ότι θα θέσει την εμπόλεμη εδώ και δέκα χρόνια χώρα στον δρόμο μιας πολιτικής επίλυσης.

Ωστόσο, η εφαρμογή της προμηνύεται δύσκολη δεδομένης της παρουσίας ένοπλων οργανώσεων και ξένων υποστηρικτών των αντίπαλων μερών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.