ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρυξέλλες: Δεν θα έχουμε εμβόλια για όλους, μέχρι το 2022

21:13 - 27 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Βρυξέλλες: Δεν θα έχουμε εμβόλια για όλους, μέχρι το 2022
Aξιωματούχοι της ΕΕ σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να εμβολιαστεί η πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ, από τη στιγμή που θα κυκλοφορήσει εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Το Reuters επικοινώνησε με ένα άτομο που συμμετείχε στη σύσκεψη και μεταδίδει πως στις Βρυξέλλες καταλήγουν πλέον στο συμπέρασμα πως παρά τις συμφωνίες που έχουν ήδη υπογράψει με φαρμακευτικές εταιρείες, δεν έχουν εξασφαλίσει επαρκή εμβόλια για όλους και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η ΕΕ με πληθυσμό 450 εκατομμυρίων, έχει εξασφαλίσει περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις πιθανών εμβολίων κατά της Covid-19 από τρεις φαρμακευτικές εταιρείες, ωστόσο, αυτό δεν τη διασφαλίζει. Γι΄αυτό διαπραγματεύεται με άλλες εταιρείες την εκ των προτέρων αγορά ενός ακόμη δισεκατομμυρίου φιαλιδίων.

Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, εκτιμάται πως μόνο ένα μέρος του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορεί να εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού πριν από το 2022, καθώς τα εμβόλια που εξασφαλίζει το ευρωπαϊκό μπλοκ ενδέχεται να μην αποδειχθούν αποτελεσματικά ή να μην παρασκευαστούν σε επαρκείς δόσεις.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει δόσεις πιθανών εμβολίων που αναπτύσσονται από την AstraZeneca, την Sanofi και την Johnson & Johnson. Ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Moderna, την Pfizer και την CureVac.

Το Σαββατοκύριακο σχετικό κείμενο του πρακτορείου Bloomberg ανέφερε πως συνολικά ο πλανήτης θα πρέπει να χαμηλώσει τις προσδοκίες του σχετικά με το εμβόλιο, καθώς η παρασκευή του δεν σημαίνει και την αυτόματη διάθεσή του σε όλον τον κόσμο και κατ' επέκταση το τέλος της πανδημίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.