ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: «Πυρά» Μερτς για το «κατεστημένο» του CDU

12:10 - 28 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Γερμανία: «Πυρά» Μερτς για το «κατεστημένο» του CDU
Ο υποψήφιος για την προεδρία του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Φρίντριχ Μερτς κατήγγειλε με σειρά συνεντεύξεων το «κατεστημένο» του κόμματός του, υποστηρίζοντας ότι η αναβολή του συνεδρίου της 4ης Δεκεμβρίου είναι μια απόπειρα εκτροχιασμού της υποψηφιότητάς του.

Ο Μερτς συνηθίζει κατά καιρούς να εκτοξεύει ηχηρές καταγγελίες, σε μια επιθετική γραμμή αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας.

Στη συνεδρίαση της Κυριακής, το ανώτατο όργανο του κόμματος αποφάσισε ότι το συνέδριο, που επρόκειτο να διεξαχθεί στη Στουτγκάρδη με την παρουσία 1.001 συνέδρων, ακυρώνεται, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Στα μέσα Ιανουαρίου θα αποφασιστεί με ποιο τρόπο (συνέδριο με φυσική παρουσία την άνοιξη, συνέδριο μέσω τηλεδιάσκεψης και επιστολική ψήφος) θα επιλεγεί ο νέος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών. Οι δύο άλλοι υποψήφιοι, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμιν Λάτσετ και ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νόρμπερτ Ρέντγκεν, συμφώνησαν με τη μετάθεση της απόφασης.

Ο νέος πρόεδρος θα είναι και ο πιθανότερος υποψήφιος του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών για την καγκελαρία στις εκλογές του φθινοπώρου, αν και φιλοδοξίες τρέφει και ο Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ. «Φυσικά υπάρχουν στο CDU (Χριστιανοδημοκράτες) πολλοί που θέλουν να εμποδίσουν μια υποψηφιότητα Μερτς», σχολίασε η εφημερίδα SZ. «Αλλά το γεγονός ότι το κάνει θέμα με τέτοιον τρόπο δείχνει ότι έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να κερδίσει το κόμμα με τις ιδέες και το πάθος του. Γιατί αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν κάποιος εμφανίζεται ως γεφυροποιός και όχι ως διχαστική φιγούρα», προσθέτει το σχόλιο, υπενθυμίζοντας τη διακριτική, παρασκηνιακή μάχη που έδωσε η Άγκελα Μέρκελ πριν από δύο δεκαετίες για να επιβληθεί, τελικά, στην ηγεσία του κόμματος και εν συνεχεία στην καγκελαρία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.