ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Πάνω στο δεύτερο κύμα η ΕΕ-Νέα στρατηγική και... lockdown

13:39 - 28 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Κορονοϊός: Πάνω στο δεύτερο κύμα η ΕΕ-Νέα στρατηγική και... lockdown
Νέα στρατηγική χαράσσει η ΕΕ προκειμένου να ανακόψει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού και να το αντιμετωπίσει με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει μία σειρά από προτάσεις "θωράκισης" της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, πάντως, η πανδημία "φουντώνει" και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες εξαγγέλλουν νέα μέτρα. Η Γαλλία... φλερτάρει με ένα νέο λίγο πιο light lockdown και η Γερμανία σχεδιάζει να κλείσει την εστίαση.

Καθώς σε όλες σχεδόν τις χώρες παρατηρειται αύξηση κρουσμάτων αλλά και νεκρών η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να λάβει δραστικά μέτρα.

Ενδεικτικά την Τρίτη η Γαλλία ανακοίνωσε 34.000 νέα κρούσματα και 523 θανάτους.

Η πανδημία παρουσιάζει έξαρση βέβαια σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ιταλία ξαναζεί στιγμές Μαρτίου, όπως και η Ισπανία. Έντονη είναι η πίεση και στη Βρετανία, ενώ δυστυχώς, πλέον το δεύτερο κύμα "χτυπάει" σκληρά και την Ελλάδα.

Η Μέρκελ θέλει να κλείσει την εστίαση
 
Στο πλαίσιο αυτό, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θέλει να προχωρήσει σε κλείσιμο της εστίασης μπαρ από τις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των προσπαθειών να αναχαιτιστεί η διασπορά του νέου κορονοϊού, αλλά να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Η Bild αναφέρει ότι η Μέρκελ θέλει να καταλήξουν σε συμφωνία με τους επικεφαλής των 16 κρατιδίων για να κλείσουν επίσης τα γυμναστήρια, τα καζίνο και οι κινηματογράφοι, όπως επίσης τα θέατρα, οι όπερες και οι αίθουσες συναυλιών, αλλά να επιτραπεί στα καταστήματα να μείνουν ανοιχτά αν τηρούν τα υγειονομικά μέτρα και περιοριστεί ο αριθμός των πελατών που θα μπορούν να δέχονται.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προσφέρει βέβαια οικονομική βοήθεια στις εταιρείες που επηρεάζονται από το κλείσιμο αυτό, προσθέτει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ένα σχέδιο γι' αυτό θα παρουσιαστεί αργότερα σήμερα.

Στους πολίτες θα επιτρέπεται να βγαίνουν δημοσίως μόνον μαζί με μέλη της οικογένειάς τους και άλλης μιας οικογένειας, συμπληρώνει η Bild.

Ο Μακρόν ετοιμάζει lockdown

Στη Γαλλία, τώρα, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση ερευνά το ενδεχόμενο ενός εθνικού lockdown από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όχι όμως «οριζόντιου» όπως έκανε τον περασμένο Μάρτιο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά με πιο «ευέλικτα» μέτρα, το οποίο θα ισχύει για τουλάχιστον έναν μήνα.

Σύμφωνα με το BFM TV, από τα μέτρα θα αποκλειστούν τα σχολεία, τα οποία θα μείνουν ανοιχτά, ενώ θα γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα μετακινήσεων για τους πολίτες. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Reuters στην αρχή της εβδομάδας πως ορισμένα από τα μέτρα που σκέφτονται είναι ο περιορισμός των κατοίκων στα σπίτια τους τα Σαββατοκύριακα, το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα από το συνηθισμένο ωράριο, αλλά και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, αντί στις 9 το βράδυ που ισχύει ήδη σε ορισμένες πόλεις. Εκπρόσωποι από το Ελιζέ αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για τις ανακοινώσεις που θα κάνει στο διάγγελμα ο Μακρόν σήμερα το βράδυ.

Ένα βήμα πριν ένα νέο εθνικό lockdown βρίσκεται και το Βέλγιο, το οποίο είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Στις 20 Οκτωβρίου τα κρούσματα έφτασαν σε ρεκόρ 18.000, αριθμός σχεδόν δεκαπλάσιος σε σχέση με τον υψηλότερο που είχε καταγραφεί κατά το πρώτο κύμα την άνοιξη.

Νέα στρατηγική της ΕΕ

Στο μεταξύ και η ΕΕ παίρνει τα μέτρα της, ώστε να χαράξει μία νέα στρατηγική που θα απορροφήσει τους κραδασμούς και θα βοηθήσει τις χώρες - μέλη να αποφύγουν ένα νέο lockdown.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ετοιμάσει προτάσεις για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού σε ολόκληρη την ήπειρο, οι οποίες και θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ροής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των κρατών μελών, την εφαρμογή γρήγορων τεστ, την επέκταση της χρήσης εφαρμογών ανίχνευσης για κινητά, την ώθηση των κρατών μελών να επιταχύνουν τις στρατηγικές εμβολιασμού και τη δημιουργία κοινών πρωτοκόλλων για τα τις πτήσεις και τα ταξίδια γενικότερα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:35 - 28 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.