ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Τεχνολογία και κατανάλωση στο επίκεντρο του πενταετούς προγράμματος

16:59 - 29 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Κίνα: Τεχνολογία και κατανάλωση στο επίκεντρο του πενταετούς προγράμματος
Τους κύριους άξονες του πενταετούς προγράμματος οικονομικής ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα το Πεκίνο την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται συγκεκριμένος στόχος για την πορεία ανάκαμψης.

Όπως ορίζει η παράδοση του κινεζικού καθεστώτος, η Κεντρική Επιτροπή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία συνεδρίαζε από την Δευτέρα υπό την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ, ενέκρινε το 14ο πενταετές πρόγραμμα (2021-2025) το οποίο δίνει έμφαση στην ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης και της τεχνολογικής αυτονομίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι κύριες κατευθύνσεις του πενταετούς προγράμματος θα παρουσιασθούν στο κοινοβούλιο για επίσημη έγκριση και θα εγκριθούν τον προσεχή Μάρτιο.

Ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ κάνει λόγο για ένα "νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης" βασισμένο περισσότερο στην κατανάλωση των νοικοκυριών.

Σημειώνεται πως η Κίνα έχει βασίσει την ανάπτυξή της στις μεγάλες επενδύσεις, κυρίως στον τομέα των υποδομών και στην εξαγωγή τεράστιου όγκου φθηνών προϊόντων. Ωστόσο ενισχύεται η άποψη ότι το μοντέλο αυτό, που υποστήριξε σε μία διαδρομή τεσσάρων δεκαετιών την μετατροπή της Κίνας από φτωχή χώρα στην δεύτερη οικονομία του κόσμου, έχει σήμερα φθάσει στα όριά του.

"Το διεθνές περιβάλλον γίνεται όλο και πιο περίπλοκο, με αυξανόμενη αστάθεια και αβεβαιότητα", αναφέρεται στο κείμενο, σε μία συγκυρία αυξημένου ανταγωνισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και κρίσης του κορονοϊού που έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Σε ένδειξη της κυριαρχούσας αβεβαιότητας, το κείμενο αποφεύγει να ορίσει στόχο οικονομικής ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία, αντίθετα με το προηγούμενο πενταετές πρόγραμμα που έθετε ως στόχο αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 6,5% ετησίως κατά μέσον όρο κατά την περίοδο 2016-2020.

Εξαιτίας της επιδημίας, το Πεκίνο είχε ήδη αποφύγει στις αρχές του έτους να θέσει στόχο ανάπτυξης για το 2020.

Η Κίνα θα πρέπει να επιτύχει "τεχνολογική αυτονομία", αναφέρεται στο κείμενο, την στιγμή που οι τεχνολογικοί γίγαντες της Κίνας, όπως η Huawei, η οποία υφίσταται κυρώσεις εκ μέρους της Ουάσινγκτον, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τις αμερικανικές τεχνολογίες.

Πλήθος ερωτήσεων παραμένουν σε εκκρεμότητα για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει ο πρώτος ρυπαντής στον κόσμο να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Η Κίνα ευθύνεται για περισσότερο από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως η Κίνα έχει υψηλή εξάρτηση από τον άνθρακα για να τονώσει την οικονομική της ανάπτυξη, ωστόσο παραμένει η χώρα που επενδύει περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελώντας βασικό παράγοντα της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.