ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωζώνη: Ανάκαμψη 12,7% της οικονομίας το γ' τρίμηνο του 2020

12:21 - 30 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Ευρωζώνη: Ανάκαμψη 12,7% της οικονομίας το γ' τρίμηνο του 2020
Σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης καταγράφθηκε το τρίτο γ΄ τρίμηνο του 2020, μετά τη βαριά ύφεση που που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Η ανάκαμψη βασίζεται κυρίως στις επιδόσεις της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας.

Από τα προκαταρκτικά στοιχεία της υπηρεσίας στατιστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτει λοιπόν άνοδος 12,7% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, μετά τη συρρίκνωση 11,8% κατά το β΄ τρίμηνο του έτους.

Σε ετήσια βάση, η οικονομική παραγωγή της Ευρωζώνης ήταν χαμηλότερη κατά 4,3% το γ΄ τρίμηνο αν και βελτιώθηκε από την ετήσια συρρίκνωση του 14,8% τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός συνέχισε να κινείται πτωτικά τον Οκτώβριο όπως αναμενόταν, κυρίως λόγο της πτώσης του ενεργειακού κόστους και παρά την άνοδο των τιμών στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό.

Οι τιμές καταναλωτή τον Οκτώβριο ήταν 0,3% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, όπως αναμενόταν από τους οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Reuters, το ίδιο ποσοστό με τον Σεπτέμβριο, ενώ σε μηνιαία βάση κατέγραψε άνοδο 0,2%.

Οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν κατά 8,4% σε ετήσια βάση, αντισταθμίζοντας την αύξηση 4,3% στις τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.