ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καχεκτική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, νευρικότητα στη Wall

20:09 - 30 Ιουλ 2007 | Ειδήσεις
Κατάφεραν να διατηρήσουν τα ισχνά, έστω, κέρδη τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες, εξαιρουμένου του FTSE του Λονδίνου, μετά από τέσσερις εφιαλτικές συνεδριάσεις την περασμένη εβδομάδα, ενώ αυτή την ώρα στη Wall επικρατεί μεγάλη νευρικότητα με τα πρόσημα τωνδεικτών να εναλλάσσονται διαρκώς μεταξύ θετικού και αρνητικού.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε μειωμένος 0,15%, στις 6.206,10 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 στις 5.646,36 μονάδες, με κέρδη 0,04% και στη Φραγκφούρτη ο DAX με άνοδο 0,06%, διαμορφώθηκε τελικά στις 7.456,31 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρήκαν στήριγμα στο μεταλλευτικό κλάδο και τις χημικές βιομηχανίες, μετά την άνοδο των τιμών του χαλκού στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου και την κινητικότητα στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων στη χημική βιομηχανία. Αφενός οι BHP Billiton και Rio Tinto Group ηγήθηκαν των κερδών στον μεταλλευτικό κλάδο, αφετέρου, ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της Imperial Chemical Industries, μετά την απόρριψη της βελτιωμένης προσφοράς για την εξαγορά της από την ολλανδική ανταγωνίστριά της, Akzo Nobel.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκε για άλλη μια μέρα ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με τις UBS και 3i Group να ηγούνται των ρευστοποιήσεων, υπό το βάρος της ανακοίνωσης της IKB Deutsche Industriebank, γερμανικής τράπεζας που επένδυσε σε στεγαστικά δάνεια μειωμένη εξασφάλισης (subprime mortgages) ότι τα κέρδη της θα είναι εμφανώς χαμηλότερα των αρχικών εκτιμώμενων. Οι προοπτικές μειωμένης κερδοφορίας της γερμανικής δανείστριας, υποδεικνύουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι η κρίση των subprimes έχει φθάσει και στην Ευρώπη, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στους επενδυτές.

Αυτή την ώρα έντονη νευρικότητα επικρατεί στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί μετά τη χειρότερη πτώση των τελευταίων πέντε ετών της προηγούμενης εβδομάδας, που πυροδότησαν οι φόβοι για κρίση μεγάλων διαστάσεων στην πιστωτική και στεγαστική αγορά των ΗΠΑ και στρέφονται στη δημοσιοποίηση μιας σειράς εταιρικώναποτελεσμάτων για να αναζητήσουν κατεύθυνση.

Ο Dow ενισχύεται 0,07%, στις 13.274,90 μονάδες, ο Nasdaq με πτώση 0,07%, βρίσκεται στις 2.560,43 μονάδες και ο S&P 500 υψηλότερα κατά 0,05% διαμορφώνεται στις 1.459,62 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.