ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Δημοσιονομική ευελιξία το 2021 και...ευχές για το Ταμείο Ανάκαμψης

21:51 - 03 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Eurogroup: Δημοσιονομική ευελιξία το 2021 και...ευχές για το Ταμείο Ανάκαμψης
Δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και για το 2021 αποφάσισε το Eurogroup στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης, ενώ κάλεσε τις χώρες να καταθέσουν τα προσχέδιά τους για τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που... ελπίζουν πως θα αρχίσει να εκταμιεύει όσο το δυνατόν πιο σύντομα με τη νέα χρονιά.

Αυτές είναι οι βασικές επισημάνσεις που γίνονται στο κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup, που για ακόμη μία φορά σημειώνει πως θεωρεί ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη σε κάθε κράτος μέλος έως το 2021. Καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας η ανάκαμψη μπορεί να καθυστερήσει και οι οικονομίες των χωρών χρειάζονται ευελιξία. Συνεπώς, δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες ούτε για το 2021 και η κατάσταση θα επανεξεταστεί όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ακόμα πως τον Απρίλιο, το Eurogroup, μαζί με μέλη εκτός ευρωζώνης, κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τρία δίχτυα ασφαλείας που εφαρμόζονται και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 540 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έχουν τεθεί σε εφαρμογή και ενισχύουν τα κράτη -μέλη που από τη μεριά τους εφαρμόζουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Στο Eurogroup έγινε ακόμη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και σημειώθηκε πως αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που απαιτούνται σε επίπεδο κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζουν τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις. Βέβαια, το Eurogroup σημειώνει πως πρέπει και τα αρμόδια όργανα να... τρέξουν το σχέδιο, ώστε να επιτραπεί η ταχεία εκταμίευση κεφαλαίων το 2021.

Τα κεφάλαια αυτά θεωρούνται απαραίτητα για τη στήριξη των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων, σημειώνει το euroroup και εκφράζει την ελπίδα πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο θα καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος του 2020.

Το Eurogroup από τη μεριά του αυτό που μπορεί να κάνει είναι, όπως σημειώνεται, να καλέσει τα κράτη-μέλη να υποβάλλουν σύντομα τα σχέδια εθνικά ανάκαμψης, με τα οποία θα διεκδικήσουν τα κονδύλια από το Ταμείο.

"Η Ευρωομάδα δεσμεύεται να υποστηρίξει προτεραιότητες και συντονισμένες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ενισχύουν την ορθή λειτουργία της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της", σημειώνεται στο κείμενο συμπερασμάτων.

Ακόμα, γίνεται αναφορά στις τράπεζες, σημειώνοντας πως "απαιτείται ένας ισχυρός χρηματοπιστωτικός τομέας για τη χρηματοδότηση της οικονομίας πιο αποτελεσματικά, τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους ευρωπαίους πολίτες".

Η Ευρωομάδα συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα συνεχίσει τις εργασίες της για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης κατά προτεραιότητα.

"Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι οι πολιτικές μας υποστηρίζουν και συμπληρώνουν τα μέτρα δημόσιας υγείας, έτσι ώστε να προστατεύουμε τους πολίτες μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Το χρωστάμε σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία", τονίζουν κλείνοντας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Να σημειωθεί τέλος πως στη συνεδρίαση υπήρξε ενημέρωση από την Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), Δρ. Άντρε Αμμόν, σχετικά με την ανάλυση της πανδημίας του ECDC. Στη συζήτηση συμμετείχε επίσης η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αιρίν Τινάλι, καθώς έγινε συζήτηση και για το ψηφιακό ευρώ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 22:23 - 03 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.