ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό: Αναστασιάδης-Τατάρ διαπίστωσαν με το... καλημέρα «διάσταση θέσεων»

09:36 - 04 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Κυπριακό: Αναστασιάδης-Τατάρ διαπίστωσαν με το... καλημέρα «διάσταση θέσεων»
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, είχε την Τρίτη την πρώτη του άτυπη συνάντηση με τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ. Η συνάντηση έγινε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ανέδειξε το... χάσμα που χωρίζει τον Κύπριο Πρόεδρο με τη νέα ηγεσία του ψευδοκράτους.

Η διάσταση απόψεων για την επίλυση του Κυπριακού αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην τοποθέτηση του κ. Νίκου Αναστασιάδη μετά τη συνάντηση, στην οποία ο Κύπριος Πρόεδρος προσπάθησε να ρίξει γέφυρες, αλλά είδε τον κ. Τατάρ να διεκδικεί λύση δύο κρατών για το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα λεγόμενα Αναστασιάδη, ο κ. Τατάρ εμφανίστηκε πρόθυμος μεν να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή συνάντηση, αλλά ζήτησε... κι άλλες ιδέες στο τραπέζι, εκτός από τη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ενδεικτική της διαφορετικής οπτικής για το Κυπριακό είναι η φράση Αναστασιάδη, στην οποία υπογράμμισε ότι «επέμεινα ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι το πώς επανενώνεται ο τόπος και η προοπτική για το μέλλον, ενώ ο κ. Τατάρ επέμεινε ότι ύστερα από τόσα χρόνια θα πρέπει να δούμε και άλλες μορφές λύσης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αναστασιάδης δεν θέλησε από την πρώτη κιόλας συνάντηση να μιλήσει για αδιέξοδο, αλλά είναι φανερό πως η νέα ηγεσία του ψευδοκράτους θέλει να χαράξει άλλη ρότα και επιθυμεί τη διχοτόμηση.

«Σεν θα ήθελα μετά την πρώτη συνάντηση να κάνω δηλώσεις, οι οποίες θα μολύνουν ενδεχόμενα μια φιλική ατμόσφαιρα Χωρίς αμφιβολία υπάρχει διάσταση θέσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης.

Τέλος συζητήθηκε το θέμα της Αμμοχώστου, αλλά και αυτό των των υδρογονανθράκων, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να διεκδικεί συνδιαχείριση.

Μία δύσκολη σχέση μόλις ξεκίνησε και η νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού μοιάζει... Γολγοθάς.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.