ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός- Κομισιόν: Πάνω από 57 εκατ. ευρώ στην Κύπρο

15:38 - 05 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Κορονοϊός- Κομισιόν: Πάνω από 57 εκατ. ευρώ στην Κύπρο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση των δύο επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΕΠ) της Κύπρου, μέσω των οποίων θα αποδεσμευτούν πάνω από 57 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία και το σύστημα υγείας της χώρας.

Το ΕΠ «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), ενισχύεται με 36 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων εργασίας μικρής διάρκειας για περισσότερους από 68.800 εργαζόμενους στην Κύπρο. 21 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ανακατανέμονται για τη στήριξη του τομέα της υγείας με κατάλληλο εξοπλισμό (μάσκες, στολές, αναλώσιμα) και προσωπικό.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα σχολίασε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλα τα κράτη μέλη, για να διασφαλίσει την ταχεία έγκριση των έκτακτων μέτρων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της έξαρσης του ιού. Χαιρετίζω, λοιπόν, το αίτημα της Κύπρου, που είναι σύμφωνο με την προσέγγιση αυτή, και ενθαρρύνω άλλες ευρωπαϊκές χώρες και περιφέρειες να συνεχίσουν να επωφελούνται από την ευελιξία της πολιτικής συνοχής στο πλαίσιο της αντίδρασής τους στις υγειονομικές, κοινωνικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις.».

Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Νικολά Σμιτ πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε ταχέως στην έξαρση του κορονοϊού, κινητοποιώντας όλους τους πόρους που έχει στη διάθεσή της. Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού, παρέχουμε μέγιστη ευελιξία στη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων από τα κράτη μέλη. Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Κύπρος χρησιμοποιεί αυτό το πρόγραμμα, για να στηρίξει σχεδόν 70.000 εργαζομένους και τους πλέον εκτεθειμένους τομείς της οικονομίας, διασώζοντας θέσεις εργασίας και μέσα βιοπορισμού.».

Οι τροποποιήσεις είναι δυνατές χάρη στην έκτακτη ευελιξία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού (CRII) και της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού+ (CRII+), που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τη χρηματοδότηση της πολιτικής συνοχής για τη στήριξη των πλέον εκτεθειμένων τομέων λόγω της πανδημίας, όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αγορές εργασίας.

Επιπλέον, το ποσοστό συγχρηματοδότησης αυξάνεται προσωρινά στο 100 %, για να βοηθήσει τους δικαιούχους να ξεπεράσουν την έλλειψη ρευστότητας κατά την υλοποίηση των έργων τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.