ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μακρόν θα ζητήσει την κατάργηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας

12:41 - 09 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Ο Μακρόν θα ζητήσει την κατάργηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας
Γαλλικά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες που εφόσον επιβεβαιωθούν θα σηματοδοτήσουν μία νέα εποχή στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει να προτείνει στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής να καταργηθεί η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία.

 Συγκεκριμένα το δίκτυο Europe 1 μεταδίδει πως ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι η κατάσταση με την Τουρκία έχει φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει επιτέλους να υπάρξει κάποια απάντηση στις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μακρόν θεωρεί πως η διακοπή των τουρκικών προνομίων στην τελωνειακή ένωση με την Ευρώπη αποτελεί την καλύτερη απάντηση. Αναμένεται δε να καταθέσει αυτην την πρόταση κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 19 Νοεμβρίου.

Η Σύνοδος είναι προγραμματισμένη για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό, ωστόσο, ο κ. Μακρόν αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της Τουρκίας.

Ασφαλώς, θα βρει σύμμαχό του την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο που ζητούν εδώ και μήνες την τιμωρία της Τουρκίας για την στην επιθετική της πολιτική στη Ανατολική Μεσόγειο.

Η χώρα μας, άλλωστε έχει ήδη καταθέσει έγγραφο αίτημα για την κατάργηση της τελωνειακής ένωσης, παράλληλα με τις διεκδικήσεις της για εμπάργκο όπλων από τις ευρωπαϊκές χώρες προς την Τουρκία.

Να προσθέσουμε τέλος πως το ρεπορταζ του γαλλικού δικτύου σημειώνει πως ο Μακρόν θεωρεί ότι η κατάργηση της τελωνειακής ένωσης θα πονέσει την Τουρκία, καθώς θα χάσει το προνόμιο για οικονομικές ανταλλαγές αφορολόγητων που ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την τουρκική οικονομία.

Με αυτήν την πρόταση, η Γαλλία θέλει να δείξει ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντίστασης στην πολιτική αποσταθεροποίησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κορυφώθηκε με παρεμβάσεις στο εσωτερικό της Γαλλίας σχετικά με τη μεταρρύθμιση για το Ισλάμ. Ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε ως υπερασπιστής των μουσουλμάνων και στη Γαλλία θεωρούν πως "τροφοδότησε" τον νέο κύκλο βίας και τις επιθέσεις σε Νίκαια και Βιένη.

Ασφαλώς, δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά πως η ΕΕ θα μπορούσε τώρα να υιοθετήσει μία τόσο σκληρή στάση εναντίον της Τουρκίας, ωστόσο, οι προθέσεις του Μακρόν δείχνουν πως τουλάχιστον η Τουρκία δεν θα μπορεί να θεωρεί πως θα βρίσκεται για πάντα στο απυρόβλητο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:07 - 09 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.