ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Ανάκαμψη τύπου «V» φέρνει στο προσκήνιο το εμβόλιο

21:42 - 09 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Goldman Sachs: Ανάκαμψη τύπου «V» φέρνει στο προσκήνιο το εμβόλιο
H Goldman Sachs αναμένει μία τύπου «V» ανάκαμψη για την παγκόσμια οικονομία, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες ότι βρισκόμαστε κοντά στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο CNBC, οι μετοχές επιδίδονται παγκοσμίως σε ένα θεαματικό ράλι μετά την ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech ότι το υποψήφιο εμβόλιό τους εμφάνισε αποτελεσματικότητα άνω του 90% σε κλινική τους μελέτη, με τον επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, να χαιρετίζει την εξέλιξη ως μία «σπουδαία ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

Η είδηση για το εμβόλιο έρχεται στον απόηχο της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, κάτι που αναμένεται επίσης να έχει θετική επίδραση στην ανάκαμψη της οικονομίας, με τους αναλυτές της Goldman να ποντάρουν σε πακέτο ύψους ενός τρισ. δολαρίων των Δημοκρατικών για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα καθορίζουν το outlook

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ομάδα ανάλυσης της Goldman εκτιμά ότι περισσότερο από τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, το outlook τις παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, με το νέο κύμα κρουσμάτων που σαρώνει Ευρώπη και ΗΠΑ να έχει οδηγήσει σε νέα lockdown.

Η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων ώθησε την Goldman Sachs να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021, ωστόσο η τράπεζα αναμένει έστω κι έτσι ταχύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από ό,τι η μέση εκτίμηση των αναλυτών σε πρόσφατη έρευνα του Bloomberg.

Συγκεκριμένα η Goldman βλέπει συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,9% φέτος, η οποία θα ακολουθηθεί όμως από ανάπτυξη 6% το 2021 (έναντι εκτίμησης για 5,2% στην έρευνα του Bloomberg) και 4,2% το 2022 (έναντι 3,7% στο Bloomberg). 

«Υποθέτοντας ότι η FDA (σ.σ. η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ) θα εγκρίνει τουλάχιστον ένα εμβόλιο έως τον Ιανουάριο και ο μαζικός εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα αρχίσει σύντομα μετά από αυτό, όπως αναμένουμε, η ανάπτυξη θα μπορούσε να ενισχυθεί αισθητά το δεύτερο τρίμηνο» γράφει η Goldman στην τελευταία έκθεσή της για το outlook της παγκόσμιας οικονομίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:57 - 09 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.