ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμβόλιο: Ο πλανήτης βλέπει (επιτέλους) «φως στο τούνελ» της πανδημίας

08:49 - 10 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Εμβόλιο: Ο πλανήτης βλέπει (επιτέλους) «φως στο τούνελ» της πανδημίας
Για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες, ο πλανήτης έχει έναν πραγματικό λόγο για να αισιοδοξεί. Η είδηση πως το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού έχει αποτελεσματικότητα 90% κάνει το γύρο του κόσμου και προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Ηγέτες κρατών και αξιωματούχοι μιλούν για «φως στο τούνελ», ενώ οι αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο αντιδρούν με ράλι, εκδηλώνοντας έτσι την ικανοποίησή τους.

Η είδηση «έσκασε» το μεσημέρι της Δευτέρας και προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς υπάρχει επιτέλους μια ελπίδα για το τέλος της πανδημίας.

Ασφαλώς, δεν πρέπει να προτρέχουμε. Έχουμε δρόμο ακόμη με την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο, η πραγματική προσδοκία ενός εμβολίου δημιουργεί την αίσθηση πως το καλοκαίρι του 2021 δεν θα μας βρει με μάσκες και καραντίνες.

Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο

Οι διαδικασίες για το εμβόλιο αναμένεται να κινηθούν γρήγορα σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι πράγματι είναι κατά 90% αποτελεσματικό και χωρίς παερενέργειες, όπως ανακοίνωσε η Pfizer.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κληθεί να το αξιολογήσει με διαδικσίες εξπρές και ενδεχομένως ακόμα και μέσα στο 2020 να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Οι δόσεις θα είναι βέβαια λίγες σε πρώτη φάση και θα γίνουν κυρίως εμβολιασμοί σε ευπαθείς ομάδες στις ΗΠΑ.

Το μεγάλο άνοιγμα των εμβολίων αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο του 2021, όταν και αναμένεται να υπάρξουν πολύ περισσότερες δόσεις, για να γίνουν εμβολιασμοί και στην Ευρώπη, αλλά και στην Ασία.

Ασφαλώς, μέχρι τότε ενδεχομένως να έχουν προκύψει και εμβόλια από άλλες εταιρείες.

Η ΕΕ εξασφαλίζει δόσεις και για την Ελλάδα

Με την Pfizer πάντως η Ευρώπη έχει ήδη συμφωνήσει για 300 εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων ένα ποσοστό θα πάρει και η Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι σε πρώτη φάση οι εμβολιασμοί θα γίνουν στο ιατρικό προσωπικό και στους περισσότερο ευπαθείς συμπολίτες μας.

Μένει να δούμε την ισχύ σε διάρκεια που θα έχει το εμβόλιο, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δημιουργεί αντισώματα για ένα χρόνο.

Αισιοδοξία με νούμερα

Όλα τα παραπάνω, όπως είναι φυσικό έχουν δημιουργήσει μία διάχυτη αισιοδοξία σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από μήνες που έχουμε έναν πραγματικό λόγο να πιστεύουμε πως η πανδημία θα τελειώσει και πως οι θυσίες μας πιάνουν τόπο.

Ασφαλώς, χρειάζεται ακόμα υπομονή, αλλά το σημαντικό είναι πως βαδίζουμε προς την έξοδο του τούνελ, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα χρηματιστήρια ολόκληρου του κόσμου. Η Ευρώπη εκτινάθηκε συμπαρασύροντας και την Αθήνα, ενώ και στις ΗΠΑ υπάρχει τεράστια αισιοδοξία, η οποία με ώθηση και από τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές, δημιουργεί την αίσθηση πως το 2021 θα είναι πράγματι μια καλύτερη χρονιά.  

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.