ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαϊκή αντίδραση στην ισλαμική τρομοκρατία: Αναθεώρηση Σένγκεν και έλεγχος διαδικτύου

20:52 - 10 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Ευρωπαϊκή αντίδραση στην ισλαμική τρομοκρατία: Αναθεώρηση Σένγκεν και έλεγχος διαδικτύου
Την επανεξέταση της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν έθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε βιντεοδιάσκεψη κορυφαίων ηγετών της ΕΕ, με αφορμή τις επιθέσεις τζιχαντιστών στη Γαλλία και την Αυστρία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες «χρειάζονται μια συντονισμένη και γρήγορη απάντηση» για να αντιμετωπίσουν την απειλή της τρομοκρατίας τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος και υπογράμμισε την ανάγκη για «ανάπτυξη κοινών βάσεων δεδομένων» αλλά και για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών.

Ο κ. Μακρόν στήριξε το αίτημά του για την αναθεώρηση της ζώνης Σένγκεν στην «κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου», που όπως είπε, παρατηρείτε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

«Σε όλες τις χώρες μας, παρατηρούμε μια κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου», το οποίο χρησιμοποιείται «από διακινητές», από «δίκτυα» ή από πρόσωπα που «έρχονται από χώρες οι οποίες δεν βρίσκονται σε πόλεμο», εξήγησε.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι συζήτησε με τους ομολόγους του πως πρέπει να υπάρξει και δυναμική αντίδραση «εναντίον της τρομοκρατικής προπαγάνδας και της διασποράς του μίσους στο διαδίκτυο».

«Το Ίντερνετ είναι ένας χώρος ελευθερίας, τα κοινωνικά δίκτυα επίσης, όμως αυτή η ελευθερία δεν υφίσταται παρά μόνο αν υπάρχει ασφάλεια και δεν γίνεται το καταφύγιο εκείνων που χλευάζουν τις αξίες μας ή επιδιώκουν να κάνουν πλύση εγκεφάλου με θανατηφόρες ιδεολογίες», πρόσθεσε ο Μακόν μετά τη βιντεοδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

{https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1326213722822615046}

Ο Μακρόν ζήτησε επίσης να υπάρξει άμεση εφαρμογή του μηχανισμού PNR (κατάσταση ονομάτων επιβατών). Ο μηχανισμός αυτός «είναι ουσιαστικής σημασίας να λειτουργήσει πλήρως, με βάσεις δεδομένων που θα συνδέονται μεταξύ τους, επειδή κάθε κενό στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων ή στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των χωρών μελών συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια όλων των χωρών μελών», τόνισε ο κ. Μακρόν.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας από την πλευρά του αναφέρθηκε στους «χιλιάδες ξένους τρομοκράτες μαχητές που επέζησαν από τις μάχες στη Συρία, το Ιράκ και επέστρεψαν στην Ευρώπη ή εκείνους που δεν έφυγαν ποτέ γιατί συνελήφθησαν: «Πολλοί από αυτούς είναι στη φυλακή. Ορισμένοι ήδη απελευθερώθηκαν και η θλιβερή αλήθεια είναι ότι πολλοί θα αποφυλακιστούν τα επόμενα χρόνια. Είναι βραδυφλεγείς βόμβες και αν θέλουμε να προστατεύσουμε την ελευθερία μας, πρέπει να περιορίσουμε την ελευθερία αυτών των προσώπων», υπογράμμισε.

Η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε από τη μεριά της ότι «δεν πρόκειται για μια μάχη του ισλάμ εναντίον του χριστιανισμού» αλλά ότι είναι αναγκαίο η δημοκρατική κοινωνία «να μάχεται τις τρομοκρατικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές».

Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο πως η Ευρώπη ξεκινάει μία νέα προσπάθεια για να αντιμετωπίσει την ισλαμική τρομοκρατία και να προστατεύσει τους πολίτες της από αυτήν. Ασφαλώς, χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά και συνεννόηση με τους ηγέτες μουσουλμανικών χωρών για να γίνει ξεκάθαρο πως δεν κατηγορεί κανείς το θρήσκευμα των ανθρώπων, αλλά ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος στη διακίνηση ανθρώπων που αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.