ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξανεμίστηκε η επίπλαστη ευφορία στη Wall, ο εφιάλτης της πιστωτικής κρίσης επέστρεψε

00:28 - 01 Αυγ 2007 | Ειδήσεις
Παρά το ράλι κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, η αμερικανική χρηματαγορά έκλεισε με διευρυμένες απώλειες, καθώς οι υψηλότερες πετρελαϊκές τιμές και οι νέες ενδείξεις ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην πιστωτική αγορά δεν έχουν απομακρυνθεί, εξαφάνισαν την αρχική αισιοδοξία που είχε δημιουργήσει η ανανεωμένη φημολογία για εξαγορές και συγχωνεύσεις και τα καλύτερα των προσδοκώμενων αποτελέσματα εταιρειών όπως η General Motors και η Sun Microsystems.

Ο Dow έκλεισε μειωμένος 1,10%, στις 13.211,99 μονάδες, ο Nasdaq στις 2.546,27 μονάδες, με πτώση 1,43% και ο S&P 500 διαμορφώθηκε τελικά  στις 1.455,27 μονάδες με απώλειες 1,26%.

Αφορμή για επάνοδοτων φόβων για βαθιά κρίση στην πιστωτική αγορά των ΗΠΑ αποτέλεσε η αδυναμία της δανείστριας στεγαστικών δανείων American Home Mortgage να χρηματοδοτήσει δάνεια, με αποτέλεσμα να εξετάζει τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης αυτής, οι μετοχές της American Home Mortgage βυθίστηκαν 89%, επαναφέροντας με το χειρότερο τρόπο τον εφιάλτη για την «άρρωστη» πιστωτική και στεγαστική αγορά της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι MGIC Investment και Radian Group κλυδωνίστηκαν, καθώς οι δύο ασφαλιστικές εταιρείες στεγαστικών δανείων δήλωσαν ότι το συνδυασμένο τους ποσοστό αξίας μεγαλύτερης του 1 δις δολαρίων σε εταιρεία ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης (subprime mortgage) ενδέχεται να μην έχει αντίκρισμα.

Επιπροσθέτως, η άνοδος της τιμής του αργού κοντά σε υψηλό έτους, στα 78,40 δολάρια, άσκησε επίσης πιέσεις στις μετοχές του κλάδου λιανικής, επιδεινώνοντας το ήδη βεβαρημένο κλίμα.

Νωρίτερα, η General Motors, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ και η Sun Microsystems, η τέταρτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια παγκοσμίως εξυπηρετητών ηλεκτρονικών βοήθησαν τους αμερικανικούς δείκτες να καταγράψουν μεγάλη άνοδο, καθώς αμφότερες ανακοίνωσαν κέρδη που υπερέβησαν την εκτιμήσεις των αναλυτών.

Κέρδη αποκόμισε και ο κλάδος των φαρμακευτικών εταιρειών, με τις Amgen και Johnson & Johnson να ηγούνται της ανόδου. Αφενός η Αmgen, η μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας παγκοσμίως ενισχύθηκε, καθώς η America Securities LLC αύξησε τη τιμή στόχο για τη μετοχή της κατά 9,1%. Αφετέρου, η  Johnson & Johnson, αποκόμισε κέρδη καθώς αποφάσισε να απολύσει το 4% του προσωπικού της, ή 4.820 εργαζόμενους, προκειμένου να εξοικονομήσει 1,6 δις δολάρια. Η μεγαλύτερη εταιρεία προϊόντων υγιεινής παγκοσμίως, το 2006 είδε την κερδοφορία της να συρρικνώνεται, εξαιτίας μειωμένων πωλήσεων φαρμάκων όπως το Topamax για την ημικρανία ή το Risperdal για τη σχιζοφρένεια, που χάνουν μερίδιο αγοράς από φθηνότερα αντίγραφα φάρμακα.

Επίσης, οι Dow Jones και Wendy's International κινήθηκαν εμφανώς ανοδικά εν μέσω προσδοκιών για εξαγορά τους.

Οι Ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, που έκλεισαν νωρίτερα, δεν πρόλαβαν να επηρεαστούν από την επάνοδο των φόβων για την υγεία της πιστωτικής και στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ και έκλεισαν με εντυπωσιακά κέρδη.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 2,48%, στις 6.360,10 μονάδες, στο Παρίσι ο  CAC 40 διαμορφώθηκε τελικά στις 5.751,08 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,85% και στη Φραγκφούρτη ο DAX με άνοδο 1,71%  έκλεισε στις 7.584,14 μονάδες.

Βάια Δουδάκη

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.