ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Scope Ratings υποβάθμισε την Τουρκία από Β+ σε Β

18:25 - 13 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Η Scope Ratings υποβάθμισε την Τουρκία από Β+ σε Β
Σε υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας σε Β από Β+ προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, με αρνητικές προοπτικές όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Η αξιολόγηση της Scope Ratings οφείλεται στην επιδείνωση της δυνατότητας του κράτους να εξυπηρετήσει χρέος σε ξένο νόμισμα μετά τη σχετική εξάντληση μέρους των συναλλαγματικών αποθεμάτων για να συγκρατήσει την πτώση της λίρας αλλά και των ελλειμμάτων που παρατηρούνται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Σημειώνεται ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, υποχώρησαν στα $84,4 δισ. τον Νοέμβριο από το υψηλό των $134,6 δις στις αρχές του 2020, αναφέρει η έκθεση του οίκου αξιολόγησης.

Η αυξανόμενη χρήση swaps σε ξένο νόμισμα - $58 δις στο τέλος Σεπτεμβρίου από $4 δις τον Φεβρουάριο του 2019 – με τις τουρκικές τράπεζες επιδεινώνει περαιτέρω την εικόνα.

«Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας στηρίζεται όλο και περισσότερο στο να δανείζεται και να ρολάρει ξένο νόμισμα από τις τράπεζες του εσωτερικού για να επιβραδύνει την διολίσθηση της λίρας. Αυτή η εξάρτηση αυξάνει τους κινδύνους στο ισοζύγιο πληρωμών καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα εξαντλούνται ενώ υπάρχει φυγή κεφαλαίων και δομικά ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», αναφέρει ο οίκος.

Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Scope Ratings, η οικονομία της Τουρκίας προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4,4% φέτος, ανακάμπτοντας 5,7% το 2021 με βάση ένα αρνητικό σενάριο που βλέπει lockdown στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.