ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανηλεές σφυροκόπημα στα διεθνή χρηματιστήρια

12:57 - 01 Αυγ 2007 | Ειδήσεις
Εντονες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, καθώς ο εφιάλτης της κρίσης στη στεγαστική και πιστωτική αγορά των ΗΠΑ φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά απειλώντας τα χρηματιστήρια του πλανήτη. Οι Macquarie Bank of Australia και Bear Stearns δήλωσαν ότι κεφάλαιά τους που έχουν επενδύσει σε στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης (subprime) ενδέχεται να αποδειχθούν ζημιογόνα.

Μετά την εξέλιξη αυτή, πιέσεις δέχεται ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με τις Royal Bank of Scotland Group και ING Groep να ηγούνται των ρευστοποιήσεων.

Αυτήν την ώρα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 2,67%, στις 6.190,50 μονάδες, στο Παρίσι οCAC 40 βρίσκεται στις 5.581,20 μονάδες, μειωμένος κατά 2,95% και στη Φραγκφούρτη ο DAX με απώλειες της τάξης του 2,29% διαμορφώνεται στις 7.410,52 μονάδες.

Μόλις χθες, στις ευρωπαϊκές αγορές επικράτησε κλίμα ευφορίας που έστειλε τους δείκτες εμφανώς υψηλότερα, με οδηγό τις συστάσεις διεθνών οίκων όπως της HSBC και της Citigroup για αγορές μετοχών σε όλες τις μεγάλες αγορές, θεωρώντας πως η υποχώρηση ήταν υπερβολική. Ειδικάδε οι τίτλοι του χρηματοοικονομικού κλάδου, που δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των φόβων για το βαθμό κρίσης στην πιστωτική αγορά των ΗΠΑ κατέγραψαν μεγάλη άνοδο.

Ωστόσο, παρά το ράλι κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, η αμερικανική χρηματαγορά έκλεισε με διευρυμένες απώλειες, καθώς οι υψηλότερες πετρελαϊκές τιμές και οι νέες ενδείξεις ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην πιστωτική αγορά δεν έχουν απομακρυνθεί, εξαφάνισαν την αρχική αισιοδοξία που είχε δημιουργήσει η ανανεωμένη φημολογία για εξαγορές και συγχωνεύσεις και τα καλύτερα των προσδοκώμενων αποτελέσματα εταιρειών όπως η General Motors και η Sun Microsystems.

Αφορμή για επάνοδο των φόβων για βαθιά κρίση στην πιστωτική αγορά των ΗΠΑ αποτέλεσε η αδυναμία της δανείστριας στεγαστικών δανείων American Home Mortgage να χρηματοδοτήσει δάνεια, με αποτέλεσμα να εξετάζει τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης αυτής, οι μετοχές της American Home Mortgage βυθίστηκαν 89%, επαναφέροντας με το χειρότερο τρόπο τον εφιάλτη για την «άρρωστη» πιστωτική και στεγαστική αγορά της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι MGIC Investment και Radian Group κλυδωνίστηκαν, καθώς οι δύο ασφαλιστικές εταιρείες στεγαστικών δανείων δήλωσαν ότι το συνδυασμένο τους ποσοστό αξίας μεγαλύτερης του 1 δις δολαρίων σε εταιρεία ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης (subprime mortgage) ενδέχεται να μην έχει αντίκρισμα.

Σε ελεύθερη πτώση οι Ασιατικοί δείκτες

Σε μαζικές ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδύτες σε όλα τα ασιατικά χρηματιστήρια, λαμβάνοντας τη σκυτάλη της πτώσης από τη Wall, καθώς οι Macquarie Bank of Australia και Bear Stearns δήλωσαν ότι κεφάλαιά τους που έχουν επενδύσει σε στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης (subprime) ενδέχεται να αποδειχθούν ζημιογόνα, επαναφέροντας τον εφιάλτη ότι η κρίση στην πιστωτική και στεγαστική αγορά των ΗΠΑ θα διαχυθεί και στις υπόλοιπες αγορές του πλανήτη.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο δείκτης Nikkeiέκλεισε στις 16.870,98 μονάδες, μειωμένος κατά 2,19%. Τα επίπεδα αυτά είναι τα χαμηλότερα από τις 16 Μαρτίου. Πτώση 2,19% σημείωσε και ο δείκτης Topix, κλείνοντας στις 1.668,85 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng μειωμένος κατά3,31%έκλεισε στις 22.417,84 μονάδες. Στη Σαγκάη ο CSI 300 με απώλειες 2,59% έκλεισε στις 4.345,12 μονάδες.

Στην Ταϊβάν ο Taiex κατέγραψε βουτιά 4,26 %, στις 8.891,88 μονάδες και στη Ν. Κορέα ο Kopsiμε πτώση 3,97% διαμορφώθηκε στις 1.856,45 μονάδες.

Βάια Δουδάκη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.