ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρίτωσε το...κακό για το Ταμείο Ανάκαμψης-Η Σλοβενία «σιγοντάρει» Ουγγαρία, Πολωνία

13:20 - 18 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Τρίτωσε το...κακό για το Ταμείο Ανάκαμψης-Η Σλοβενία «σιγοντάρει» Ουγγαρία, Πολωνία
Η Σλοβενία ανακοίνωσε την Τετάρτη πως συντάσσεται με την Ουγγαρία και την Πολωνία, που μπλοκάρουν το Ταμείο Ανάκαμψης, αντιδρώντας στους κανόνες δικαίου που αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση των κονδυλίων.

Οι δεξιές λαϊκιστικές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας βρήκαν έναν ακόμη σύμμαχο, στο "βέτο" που ουσιαστικά βάζουν στο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Οι συγκεκριμένες χώρες διαφωνούν με τις προϋποθέσεις για το κράτος δικαίου που υπάρχουν προκειμένου να εκταμιευθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για δικλείδα ασφαλείας, ώστε να μην πηγαίνουν ευρωπαϊκοί πόροι σε χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σεβασμός σε θεμελιώδη δικαιώματα κλπ).

Οι διαφωνούντες, όμως, χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο μηχανισμό ότι αποτελεί εργαλείο ανάμειξης της Ε.Ε. σε εσωτερικές τους υποθέσεις και δικαιολογούν την απόφαση για βέτο κάνοντας λόγο για ζήτημα "εθνικής κυριαρχίας".

Και να φανταστεί κανείς πως συνολικά και οι δύο χώρες προβλέπεται από τον νέο πολυετή προϋπολογισμό να εισπράξουν 180 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Προφανώς, θέλουν τα χρήματα, αλλά χωρίς να σέβονται θεσμούς και δικαιώματα.

Στην... παρέα της Πολωνίας και της Ουγγαρίας προστίθεται τώρα η Σλοβενία, αυξάνοντας την ανησυχία στην ΕΕ και στους σχεδιασμούς της για την ανάκαμψη των κρατών-μελών, η οποία βασίζεται πάνω στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα εμπόδια που βάζουν, ωστόσο, οι παραπάνω χώρες καθιστούν αβέβαιο το μέλλον και το πότε τελικά θα το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι έτοιμο για να εκταμιεύσει χρήματα.

Η Ελλάδα είναι φυσικά μία από τις χώρες που αδημονεί για τα συγκεκριμένα κονδύλια, τα οποία υπολογίζονται στα 32 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

Οι πρώτες εκταμιεύσεις, κοντά στα 3 δισ. ευρώ αναμένονταν βάσει χρονοδιαγράμματος το ερχόμενο καλοκαίρι, ωστόσο, τα "βέτο" των διαφωνούντων καθιστά αβέβαιο το πότε τελικά θα παραγματοποιηθούν.

Ασφαλώς, εξελίξεις για το ζήτημα αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, που ασφαλώς θα υπάρξουν πιέσεις, αλλά ενδεχομένως και... ανταλλάγματα σε Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβενία για να αλλάξουν τη στάση τους.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.