ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Επιδιώκεται «μποϋκοτάζ» της Συνόδου Κορυφής της G20!

18:57 - 19 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Ευρωκοινοβούλιο: Επιδιώκεται «μποϋκοτάζ» της Συνόδου Κορυφής της G20!
Στον ορατό κίνδυνο, να υπάρξει μποϋκοτάζ της επικείμενης (21-22 Νοεμβρίου) Συνόδου Κορυφής της G20, υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας, αναφέρεται εμπιστευτικό-ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε σήμερα, σε ευρωβουλευτές και επιλεγμένους παραλήπτες.

Παρά το γεγονός ότι, υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, για να δοθεί έμφαση στην τρέχουσα κρίση και πιο συγκεκριμένα στην προστασία ζωών και μέσων διαβίωσης και στην αποκατάσταση της ανάπτυξης, τα όσα επισημαίνονται στο έγγραφο καταδεικνύουν ότι υπάρχει βάσιμος κίνδυνος να μποϋκοταρισθεί η Σύνοδος εξαιτίας της κατακριτέας στάσης της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις μάχες στην Υεμένη!

Στο έγγραφο, ωστόσο, σημειώνεται ότι, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που διαδραμάτισε η G20 στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009, υπήρχαν μεγάλες ελπίδες όσον αφορά τον πιθανό ρόλο της, στην πρόταση χρηματοπιστωτικής και οικονομικής λύσης για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ύφεσης.

Όπως τονίζεται, αρκετά μεγάλα μέλη της G20 έχουν ήδη επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά, για να διατηρήσουν τις οικονομίες τους σε λειτουργία, σύμφωνα με την απόφαση της έκτακτης συνόδου κορυφής της G20 που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη, αλλά το βάθος της τρέχουσας κρίσης απαιτεί πρόσθετη δράση.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι επικριτές ισχυρίστηκαν ότι η G20 δεν ανταποκρίνεται στον αντιληπτό της ρόλο. Ειδικότερα, η έλλειψη ηγεσίας των ΗΠΑ έχει θεωρηθεί εμπόδιο που δεν αφήνει την ομάδα να αναπτύξει στο έπακρο τις δυνατότητές της παρόλο που ένα από τα κρίσιμα μέτρα που υιοθέτησε η G20, ήταν να παγώσει τις επίσημες πληρωμές χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών, με το μέτρο να έχει επεκταθεί πρόσφατα.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο, στο επίκεντρο των διεθνών κινητοποιήσεων, για μποϋκοτάρισμα της επικείμενης Συνόδου, βρίσκεται η προεδρεύουσα χώρα, η Σαουδική Αραβία.

Η ηγεσία των Σαουδάραβων της G20 σε αυτούς τους καιρούς αναταραχής δεν έχει ξεφύγει από την κριτική, πρώτα απ 'όλα λόγω της αντιφατικής της συμπεριφοράς μεταξύ των δηλωμένων στόχων σε επίπεδο G20 και της εσωτερικής πραγματικότητας στη χώρα, αλλά και λόγω του ρόλου που έπαιξε η χώρα στην πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2020.

Έτσι, δεδομένης της τρομερής κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία και στις μάχες της στην Υεμένη, οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της συνόδου κορυφής πολλαπλασιάζονται ενώ, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε στην ΕΕ να υποβαθμίσει την παρουσία της σ’ αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.

Σημειώνεται ακόμη ότι, η Σαουδική Αραβία κατατάσσεται από διάφορους οργανισμούς (V-DEM, Freedom House, Reporters χωρίς σύνορα) ως ένα από τα λιγότερο ελεύθερα κράτη στον κόσμο και οι αδυναμίες της, σην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επηρεάσει την παγκόσμια κοινότητα, με προεξάρχον γεγονός την δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στο Σαουδικό Προξενείο το 2003 στην Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Σαουδική Αραβία απέτυχε πρόσφατα στην προσπάθειά της να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

*Η G20 είναι το κύριο φόρουμ διεθνούς συνεργασίας σε βασικά οικονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα και τα μέλη της είναι Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία,Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Δείτε το 6σέλιδο έγγραφο ΕΔΩ

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 19:26 - 19 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.