ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σφίγγει ο ευρωπαϊκός κλοιός για την Τουρκία-Τι προβληματίζει την Ελλάδα

09:01 - 20 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Σφίγγει ο ευρωπαϊκός κλοιός για την Τουρκία-Τι προβληματίζει την Ελλάδα
Η ανοχή της Ευρώπης απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας φαίνεται πως έχει εξαντληθεί και προκύπτει πια ξεκάθαρα πως, αν δεν υπάρξει ανατροπή σκηνικού, η Άγκυρα θα βρεθεί τον Δεκέμβριο αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ και αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα από την πλευρά της Τουρκίας» σημείωσε την Πέμπτη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και υπογράμμισε ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει «την αλληλεγγύη της σε Ελλάδα και Κύπρο».

«Είναι σημαντικό η Τουρκία να καταλάβει ότι η συμπεριφορά της μεγαλώνει την απόστασή της από την ΕΕ», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ.

Ακόμα σημείωσε πως «για να επιστρέψουμε στην θετική ατζέντα, όπως ευχόμαστε, θα απαιτήσουμε θεμελιώδη αλλαγή της τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας».

Ο κ. Μπορέλ παρέπεμψε για την τουρκική συμπεριφορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα δώσει «τις κρίσιμες κατευθύνσεις τον επόμενο μήνα», επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος κυλά και πλησιάζουμε σε καθοριστική στιγμή της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία».

Την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου (10-11/12) όρισε ως χρονικό περιθώριο για να αλλάξει τη στάση της η Τουρκία και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία ήταν από τις χώρες που απέτρεψαν τις κυρώσεις προς την Τουρκία το προηγούμενο διάστημα, αλλά φαίνεται πως πλέον θεωρεί ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για να κάνει τα "στραβά μάτια".

Ακολούθησε σχετική δήλωση και από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μετά τη βιντεοδιάσκεψη που είχαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ τόνισε πως οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την επιδίωξη της Τουρκίας για εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

"Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον τρόπο που όλοι ευχόμασταν", είπε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους.

Όσο για την Ελλάδα, διά στόματος Νίκου Δένδια κάλεσε την ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει επιτέλους συγκεκριμένα μέτρα για να προστατεύσει τα κράτη – μέλη της από την τουρκική αδιαλλαξία.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν πως η Αθήνα διαπιστώνει με ικανοποίηση την πιο αυστηρή προσέγγιση που έχει πλέον η Ευρώπη έναντι της Τουρκίας, γεγονός που σχετίζεται και με την πρόσφατη σύγκρουση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Το μεγάλο ερωτηματικό για τη χώρα μας, ωστόσο, είναι το ποια στάση θα κρατήσει η ΕΕ σε περίπτωση που η Τουρκία συμμορφωθεί και πάλι στις υποδείξεις των Ευρωπαίων ενόψει της Συνόδου της 10ης Δεκεμβρίου, αλλά στη συνέχεια επανέλθει στις προκλήσεις.

Η Τουρκία έκανε ακριβώς αυτό πριν από τη Σύνοδο του Οκτωβρίου και στη συνέχεια αθέτησε όλες τις της δεσμεύσεις. Η Ελλάδα υπενθυμίζει αυτή τη συμπεριφορά στους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να αποφευχθεί μία νέα ενδεχόμενη «ντρίμπλα» από τη μεριά της Άγκυρας και να υπάρξουν αποφάσεις με συγκεκριμένες ενέργειες που θα μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιλέξει και πάλι να "ξεγελάσει" την Ένωση.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.