ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Χαρτζιλικώνονται» και μετά τη θητεία οι πρώην πρόεδροι της Κομισιόν

13:07 - 23 Νοε 2020 | Ειδήσεις
«Χαρτζιλικώνονται» και μετά τη θητεία οι πρώην πρόεδροι της Κομισιόν
Δωρεάν γραφεία μ’ όλο τους τον εξοπλισμο, κάλυψη των εξόδων τους για ταξίδια που κάνουν και περιορισμένη υλικοτεχνική υποστήριξη από το προσωπικό της Κομισιόν, απολαμβάνουν, για μία πεντατία, μετά τη λήξη της θητείας τους, οι πρώην πρόεδροι της Κομισιόν!

Αυτό «ομολόγησε» ο Επίτροπος Χαν, σε πρόσφατη γραπτή του απάντηση προς τον Σουηδό ευρωβουλευτή της Ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Charlie Weimers, που ανησυχούσε μήπως και αυτών των ευεγερτημάτων (που καλύπτουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι) απολαμβάνει και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, που εργάζεται ήδη ως μη εκτελεστικός πρόεδρος της Goldman Sachs!

Στην λιγόλογη απάντηση του ο Επίτροπος Χαν αναφέρει:

        «Η υποστήριξη περιορίζεται σε περίοδο πέντε ετών μετά τη λήξη της εντολής.Κατά συνέπεια, δεν αφορά τον πρώην Πρόεδρο Μπαρόζο.

Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις συνίστανται στην παροχή γραφείου, στην απόδοση δαπανών που σχετίζονται με επίσημα ταξίδια του πρώην προέδρου υπό την ιδιότητα αυτή και περιορισμένη υλικοτεχνική υποστήριξη από το προσωπικό της Επιτροπής.»

        Ο Σουηδός ευρωβουλευτής, ωστόσο, είχε επισημάνει ότι :

-Η Επιτροπή αποφάσισε ότι οι πρώην πρόεδροι της Επιτροπής θα έχουν πρόσβαση σε «πόρους που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους, για παράδειγμα υλικοτεχνική υποστήριξη, όπως ένα γραφείο και κάποια άλλη βοήθεια».

-Αυτή η απόφαση ελήφθη προκειμένου να «δοθεί η δυνατότητα στους πρώην προέδρους της Επιτροπής να ασκούν τα καθήκοντα εκπροσώπησης με τον κατάλληλο τρόπο μετά το πέρας της θητείας τους» .

Ρωτούσε δε την Κομισιόν αν μπορεί να διευκρινίσει τις συνολικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης, στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εάν η υποστήριξη είναι χρονικά περιορισμένη ή αορίστου διάρκειας καθώς και εάν η χρηματοδοτούμενη από τους φορολογούμενους υποστήριξη θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους πρώην προέδρους της Επιτροπής, ακόμη και στον μη εκτελεστικό πρόεδρο της Goldman Sachs, κ. Barroso.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.