ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τη σκυτάλη της πτώσης λαμβάνει η Wall από Ευρώπη και Ασία

18:12 - 01 Αυγ 2007 | Ειδήσεις
Παλεύουν να ανακάμψουν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς η ανησυχία για την υγεία της πιστωτικής και στεγαστικήςαγοράς των ΗΠΑ εντείνεται, οδηγώντας σε κύμα ρευστοποιήσεων τα χρηματιστήρια ανά την υφήλιο.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,03%, στις 13.215,97 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.535,77 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,41% και ο Standard & Poor's 500 διαμορφώνεται στις 1.454,31 μονάδες, με πτώση 0,07%.

Επίσης, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,24%, στις 6.281,20 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 βρίσκεται στις 5.671,07 μονάδες, μειωμένος κατά 1,39% και στη Φραγκφούρτη ο DAX με απώλειες της τάξης του 1,08% διαμορφώνεται στις 7.502,60 μονάδες.

Οι Macquarie Bank of Australia και Bear Stearns δήλωσαν ότι κεφάλαιά τους που έχουν επενδύσει σε στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης (subprime) ενδέχεται να αποδειχθούν ζημιογόνα, ενώ η Bear Stearns εμπόδισε τους επενδυτές να αποσύρουν χρήματα από το προβληματικό της κεφάλαιο.

Όπως είναι αναμενόμενο, έντονες πιέσεις δέχεται ο χρηματοοικονομικός κλάδος. Οι μετοχές της Bear Stearns, διαχειρίστριας άλλων δύο hedge funds που κατέρρευσαν τον Ιούνιο βυθίζονται σε χαμηλό 19 μηνών. Έντονες πιέσεις δέχονται επίσης οι Citigroup και Lehman Brothers.

Χθες, παρά το ράλι κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, η αμερικανική χρηματαγορά έκλεισε με διευρυμένες απώλειες, καθώς οι υψηλότερες πετρελαϊκές τιμές και οι νέες ενδείξεις ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην πιστωτική αγορά δεν έχουν απομακρυνθεί, εξαφάνισαν την αρχική αισιοδοξία που είχε δημιουργήσει η ανανεωμένη φημολογία για εξαγορές και συγχωνεύσεις και τα καλύτερα των προσδοκώμενων αποτελέσματα εταιρειών όπως η General Motors και η Sun Microsystems.

Αφορμή για επάνοδο των φόβων για βαθιά κρίση στην πιστωτική αγορά των ΗΠΑ αποτέλεσε η αδυναμία της δανείστριας στεγαστικών δανείων American Home Mortgage να χρηματοδοτήσει δάνεια, με αποτέλεσμα να εξετάζει τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης αυτής, οι μετοχές της American Home Mortgage βυθίστηκαν 89%, επαναφέροντας με το χειρότερο τρόπο τον εφιάλτη για την «άρρωστη» πιστωτική και στεγαστική αγορά της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι MGIC Investment και Radian Group κλυδωνίστηκαν, καθώς οι δύο ασφαλιστικές εταιρείες στεγαστικών δανείων δήλωσαν ότι το συνδυασμένο τους ποσοστό αξίας μεγαλύτερης του 1 δις δολαρίων σε εταιρεία ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης (subprime mortgage) ενδέχεται να μην έχει αντίκρισμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.