ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Υπερκαλύφθηκε πάνω από 13 φορές το ομόλογο EU SURE

15:25 - 25 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Υπερκαλύφθηκε πάνω από 13 φορές το ομόλογο EU SURE
Στην έκδοση κοινωνικού ομολόγου ύψους 8,5 δισ. ευρώ προέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του μέσου EU SURE για να συμβάλει στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη διατήρηση των ατόμων στην εργασία τους.

Πρόκειται για την τρίτη έκδοση ομολόγων του τρέχοντος έτους στο πλαίσιο του προγράμματος. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η έκδοση συνίστατο σε μία μόνο δόση, η οποία πρέπει να αποπληρωθεί τον Νοέμβριο του 2035.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για αυτό το υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης μέσο ήταν πολύ έντονο και το ομόλογο υπερκαλύφθηκε πάνω από 13 φορές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ευνοϊκών όρων τιμολόγησης, το οποίο σημαίνει ότι τα κράτη μέλη θα λάβουν περισσότερα κεφάλαια υπό τη μορφή δανείων απ' ό,τι θα πρέπει να αποπληρώσουν.

Ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό και τη διοίκηση, δήλωσε τα εξής: «Είναι η τρίτη φορά που η Επιτροπή απευθύνεται στις αγορές για να δανειστεί στο πλαίσιο του SURE και η τρίτη φορά που λαμβάνουμε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης και στήριξη από τους επενδυτές. Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο πνεύμα και το 2021, τόσο στο πλαίσιο του SURE, όσο και στο πλαίσιο του NextGenerationEU, δανειζόμενοι τα κεφάλαια και επαναχρησιμοποιώντας τα για μια καλύτερη Ευρώπη.»

Το 15ετές κοινωνικό ομόλογο έλαβε εξαιρετικά θετική ανταπόκριση από τις κεφαλαιαγορές, καθώς προσέλκυσε το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής βιβλίο εντολών για κάθε έκδοση αναφοράς μίας δόσης και μετατράπηκε στη μεγαλύτερη 15ετή συμφωνία από υπερεθνικό εκδότη μέχρι σήμερα. Η επιτυχία της συμφωνίας καταδεικνύει την ευρεία στήριξη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στο πρόγραμμα EU SURE.

Το ομόλογο τιμολογήθηκε με αρνητική απόδοση, της τάξης του -0,102 %. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη αποπληρώνουν 100 ευρώ για κάθε 102 ευρώ που λαμβάνουν. Συνεπώς, το πλεονέκτημα που προκύπτει από αυτό το αρνητικό επιτόκιο μετακυλίεται απευθείας στα κράτη μέλη που λαμβάνουν τα δάνεια υπό μορφή συνακόλουθων δανειοδοτικών πράξεων.

Οι τράπεζες που στήριξαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την εν λόγω πράξη («συνδιαχειριστές έκδοσης»/«joint bookrunners») ήταν οι Citigroup, HSBC, J.P. Morgan, LBBW και Société Générale.

Μετά την εκταμίευση των εσόδων από την έκδοση του εν λόγω ομολόγου, 15 κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν λάβει 40 δισ. ευρώ από τρεις πράξεις στο διάστημα από το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου.

Η Επιτροπή θα προχωρήσει σε περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος EU SURE το 2021, έως το ανώτατο διαθέσιμο όριο των 100 δισ. ευρώ.

Το 2021, η Επιτροπή αναμένεται επίσης να δρομολογήσει τον δανεισμό στο πλαίσιο του NextGenerationEU, του προσωρινού μέσου ανάκαμψης με προϋπολογισμό 750 δισ. ευρώ, ώστε να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και πιο ανθεκτικής Ευρώπης.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:28 - 25 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.