ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερντογάν: «Παρενόχληση» από τη Γερμανία με ελληνική διαταγή

18:22 - 25 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Ερντογάν: «Παρενόχληση» από τη Γερμανία με ελληνική διαταγή
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε για «παρενόχληση» τις γερμανικές δυνάμεις που επιβιβάσθηκαν σε τουρκικό φορτηγό πλοίο την Κυριακή στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, ενώ μίλησε και για ελληνική εμπλοκή στην υπόθεση.

Σε ομιλιά του προς τους βουλευτές του κόμματός του στο τουρκικό κοινοβούλιο στην Άγκυρα ο Ερντογάν είπε πως Γερμανοί πεζοναύτες ανεπτυγμένοι στη φρεγάτα Hamburg κατέβηκαν την Κυριακή με σχοινιά από ελικόπτερο στο κατάστρωμα του υπό τουρκική σημαία φορτηγού πλοίου Rosaline A προκαλώντας την οργή της τουρκικής κυβέρνησης. Στη συνέχεια οι πεζοναύτες ματαίωσαν την αποστολή τους.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως το φορτηγό πλοίο μετέφερε μόνον ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ οι Γερμανοί ήθελαν να το ελέγξουν για όπλα στο πλαίσιο της επιχείρησης Irini της ΕΕ.

Η αναχαίτιση του πλοίου «παραβίασε το διεθνές ναυτικό δίκαιο», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Γερμανία έχει υπογραμμίσει πως η ενέργειά της πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο απόφασης των Ηνωμένων Εθνών του 2016 και πως διεξάγει νόμιμες επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος, όμως, δεν έμεινε στα παραπάνω αλλά μίλησε και για "επίθεση" Ελλάδας και Κύπρου. Είπε συγκεκριμένα πως η ενέργεια των Γερμανών έγινε έπειτα από εντολή του Έλληνα διοικητή που συντονίζει την επιχείρηση Irini.

"Παρά τις προκλήσεις της Ελλάδας και της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου, στο ζήτημα της ανατ. Μεσογείου, πάντα συμπεριφερθήκαμε με υπομονή και ψυχραιμία. Αλλά τί κρίμα, παρά αυτή την υπομονετική και ψύχραιμη στάση μας, να που στο τέλος επιτέθηκαν σε ένα εμπορικό μας πλοίο που μετέφερε φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη για την αντιμετώπιση των αναγκών της. Αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Κι εδώ πάλι καπετάνιος ένας Έλληνας. Δυστυχώς, παρενόχλησαν και το πλήρωμα μετά την επιβίβαση στο πλοίο. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Κι αυτό το υλικό απεστάλη και θα αποσταλεί όπου κριθεί απαραίτητο", δήλωσε ο Ερντογάν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.