ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα βλέμματα της ΕΕ στη Βουδαπέστη για κάποιο... σημάδι συμβιβασμού

12:07 - 26 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Τα βλέμματα της ΕΕ στη Βουδαπέστη για κάποιο... σημάδι συμβιβασμού
Στη Βουδαπέστη είναι στραμμένα την Πέμπτη τα βλέμματα ολόκληρης της Ευρώπης, καθώς έχουν συνάντηση οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, που βάζουν βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και μπλοκάρουν τον νέο πολυετή προϋπολογισμό.

Οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας συναντιούνται σήμερα καθώς αυξάνεται η πίεση για να άρουν την αντίθεσή τους στη δέσμευση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης με το κράτος δικαίου της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν θα φιλοξενήσει τον Πολωνό ομόλογό του Ματέους Μοραβιέτσκι στη Βουδαπέστη και φυσικά η ΕΕ παρακολουθεί για να εντοπίσει κάποιο... σημάδι συμβιβασμού.

Πολωνός αξιωματούχος, ωστόσο, θεωρεί πως δεν θα υπάρξει τέτοιο μήνυμα. Αντίθετα, όπως διαμήνυσε ο Όρμπαν την Τετάρτη, θεωρεί πως κονδύλια και κράτος δικαίου πρέπει να αποσυνδεθούν. Είπε πως το πρώτο είναι επείγον, ενώ το κράτος δικαίου μπορεί να περιμένει.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, βρίσκεται σε δύσκολη θέση και δεν αποκλείεται να αναγκαστεί τελικά να τροποποιήσει τον προτεινόμενο μηχανισμό. Ωστόσο, εκεί θα βρει την αντίδραση των "φειδωλών" χωρών, όπως η Ολλανδία και η Αυστρία που θεωρούν πως τα κονδύλια τουΤαμείου Ανάκαμψης πρέπει να συνδέονται με το κράτος δικαίου, ώστε να διασφαλίζεται πως δεν πηγαίνουν χρήματα σε χώρες που δεν σέβονται τους θεσμούς της ΕΕ.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες λένε ότι ακόμη και αν ορισμένα έθνη είναι πρόθυμα να αποδεχθούν αλλαγές, οι "φειδωλοί" θα άσκησαν βέτο στη συμφωνία με το φόβο ότι η βοήθεια θα κατανεμηθεί λανθασμένα ελλείψει δημοκρατικών ελέγχων και ισορροπιών σε λαϊκές χώρες.

Η κατάσταση είναι συνεπώς εξαιρετικά περίπλοκη και αναζητείται ουσιαστικά ένα διαπραγματευτικό... θαύμα. Η ΕΕ, όμως, έχει βρεθεί κι άλλες φορές σε ανάλογη θέση και τελικά βρήκε την άκρη. Σε κάθε περίπτωση η Σύνοδος Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, είναι κομβικής σημασίας, με τεράστιο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, που "καίγεται" και για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά φυσικά περιμένει και τις αποφάσεις της ΕΕ για την Τουρκία.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.