ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοινό ανακοινωθέν Ουγγαρίας-Πολωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης «εξοργίζει» την ΕΕ

20:32 - 26 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Κοινό ανακοινωθέν Ουγγαρίας-Πολωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης «εξοργίζει» την ΕΕ
Τα... μαντάτα που περίμενε η ΕΕ από τη Βουδαπέστη ήρθαν το απόγευμα της Πέμπτης, αλλά δεν είναι καθόλου θετικά σχετικά με τις εξελίξεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό.

Η ΕΕ είχε στρέψει σήμερα τις κεραίες της στη συνάντηση των ηγετών της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, ελπίζοντας σε κάποιο μήνυμα συμβιβασμού, σχετικά με τις ενστάσεις που θέτουν για το Ταμείο Ανάκαμψης  τα κονδύλια του προϋπολογισμού και τη σύνδεσή τους με το Κράτος Δικαίου.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και ο Πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραβιέτσκι, δεν δείχνουν, ωστόσο, καμία διάθεση να βάλουν νερό στο κρασί τους. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει.

Σε κοινή δήλωση που συνυπέγραψαν και δημοσιοποίησαν μετά το πέρας της μεταξύ τους συνάντησης δηλώνουν ενωμένοι και αποφασισμένοι να περιορίσουν κάθε όρο του Κράτους Δικαίου που συνδέεται με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω η σύνδεσή τους. Δηλώνουν μάλιστα πως έχουν κοινό μέτωπο και δεν πρόκειται ο ένας να αποδεχθεί όρους που δεν δέχεται ο άλλος.

Η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες στη δήλωση Πολωνίας-Ουγγαρίας, δηλώνει απογοήτευση, αλλά και έντονη δυσαρέσκεια. Αντίθετα, ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ λέει σχολίασε πως Ουγγαρία και Πολωνία κινούνται όλο και πιο βαθιά στην απομόνωση.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες λένε ότι ακόμη και αν ορισμένα έθνη είναι πρόθυμα να αποδεχθούν αλλαγές, οι "φειδωλοί" θα ασκούσαν βέτο. Η κατάσταση είναι συνεπώς εξαιρετικά περίπλοκη και αναζητείται ουσιαστικά ένα διαπραγματευτικό... θαύμα. Η ΕΕ, όμως, έχει βρεθεί κι άλλες φορές σε ανάλογη θέση και τελικά βρήκε την άκρη. Σε κάθε περίπτωση η Σύνοδος Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, είναι κομβικής σημασίας, με τεράστιο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, που "καίγεται" και για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά φυσικά περιμένει και τις αποφάσεις της ΕΕ για την Τουρκία.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:42 - 26 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.