ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρω-επιτόκιο: 4,25% ή 4,50% ως το τέλος του χρόνου;

17:19 - 02 Αυγ 2007 | Ειδήσεις
Το Σεπτέμβριο, όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε νέα αύξηση του κόστους δανεισμού, κατά 25 μονάδες βάσης, την ένατη από το Δεκέμβριο του 2005, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία της ευρωζώνης που «τρέχει» με υψηλές ταχύτητες. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν θα απέκλειαν ακόμη μία αύξηση του ευρω-επιτοκίου ως το τέλος του 2007, αν διατηρηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της ευρωζώνης στα τρέχοντα επίπεδα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της απόφασης της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του ευρώ, στο 4%, δήλωσε ότι απαιτείται ισχυρή επαγρύπνηση προκειμένου να μην υλοποιηθούν οι πληθωριστικοί κίνδυνοι. Σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, οι αυξανόμενες πετρελαϊκές τιμές, και οι εντεινόμενες πιέσεις αύξησης των μισθών, απειλούν τη σταθερότητα των τιμών.

Επιχειρώντας μια σημειολογική ανάλυση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει χρησιμοποιήσει αυτή τη φρασεολογία για να προειδοποιήσει για κάθε μία από τις 8 αυξήσεις του ευρω-επιτοκίου από το 2005.

Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αν διατηρηθούν ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης, δεν αποκλείεται, πέραν της προεξοφληθείσας αύξησης το Σεπτέμβριο, και δέκατη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να ανέλθει το ευρω-επιτόκιο στο 4,50%.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο του ευρώ οκτώ φορές από το Δεκέμβριο του 2005, καθώς η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη σε διάστημα έξι ετών το 2006 άφησε περιθώριο στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους και στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν υψηλότερους μισθούς, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Tον Ιούνιο η ΕΚΤ αναθεώρησε θετικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2007, στο 2,6%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και μέλος της ΕΚΤ, Νικόλαο Γκαργκάνα, μπορεί να αναθεωρηθεί εκ νέου το Σεπτέμβριο, ακόμη υψηλότερα. Να σημειωθεί ότι το 2006 η οικονομία των χωρών που έχουν ως κοινό νόμισμα το ερυώ «έτρεξε» με ρυθμο 2,7%, τον ταχύτερο από το 2000.

Β. Δ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.