ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Βρετανία-ΕΕ βρήκαν την «χρυσή τομή» για την αλιεία

09:35 - 07 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σχεδόν οριστικοποιήσει σύμφωνα με δημοσιεύματα, τους όρους σχετικά με το επίπεδο πρόσβασης των πλοίων της ΕΕ σε θάλασσες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των 200 μιλίων του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο δεν βρίσκονται ακόμα κοντά σε συμφωνία.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη πηγές της ΕΕ αναφέρθηκε σε σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit όσον αφορά τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών στόλων να αλιεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ τις οποίες επικαλέστηκε το δίκτυο ITV αμφισβήτησαν το δημοσίευμα.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως, η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού και η επίλυση των μελλοντικών διαφορών που θα προκύπτουν από την εφαρμογή της συμφωνίας.

Εάν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν συμφωνήσουν, οι εμπορικές τους σχέσεις θα πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), συνώνυμοι των τελωνειακών δασμών ή ποσοστώσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού σοκ που θα προστεθεί στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.