ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελεσίγραφο της ΕΕ σε Ουγγαρία-Πολωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

11:34 - 08 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Τελεσίγραφο της ΕΕ σε Ουγγαρία-Πολωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Αποφασισμένοι να "σπάσουν" το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας είναι οι υπόλοιποι 25 ηγέτες της ΕΕ, που σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στέλνουν τελεσίγραφο στις δύο χώρες που μπλοκάρουν το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η ηγεσία της ΕΕ έχει αποφασίσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άλλη συζήτηση με Ουγγαρία και Πολωνία για το συγκεκριμένο θέμα. Το θεωρεί χάσιμο χρόνου και δεν θέλει καν να τεθεί το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς θεωρεί πως εκεί, οι διαφωνούντες θα προσπαθήσουν να κάνουν ένα ακόμη... σόου.

Έχει λοιπόν αποφασιστεί πως αν Ούγγροι και Πολωνία δεν βάλουν νερό στο κρασί τους, θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο Β.

Με δεδομένο ότι είναι ξεκάθαρο πως η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν άλλους συμμάχους, η ΕΕ ουσιαστικά προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία Ταμείο Ανάκαμψης, ακόμα κι αν οι δύο χώρες επιμείνουν στο βέτο.

Το σχέδιο προβλέπει μια ανακοίνωση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ότι το υπόλοιπο μπλοκ θα δημιουργήσει ένα Ταμείο Ανάκαμψης που θα αποκλείει τα δύο κράτη. Εν ολίγοις, αν δεν προσφέρουν ένα σαφές μήνυμα ότι θα καταργήσουν το βέτο τους για το σχέδιο τόνωσης της ΕΕ, κινδυνεύουν να χάσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια.

Μένει να δούμε αν αυτή η απειλή ενός Σχεδίου Β θα τους πείσει να αλλάξουν τακτική.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.