ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στενεύουν τα περιθώρια στο Brexit-Δείπνο Τζόνσον–Φον ντερ Λάιεν

10:22 - 09 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Στενεύουν τα περιθώρια στο Brexit-Δείπνο Τζόνσον–Φον ντερ Λάιεν
Στις Βρυξέλλες αναμένεται να μεταβεί σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον όπου θα συναντήσει την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit.

Τα περιθώρια στενεύουν και για τις δύο πλευρές οι οποίες καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις στη μετά Brexit εποχή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το BBC, οι δύο αξιωματούχοι θα συναντηθούν για δείπνο, προκειμένου να συνεχίσουν τις συζητήσεις σχετικά με τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε..

Τα τρία βασικά σημεία διαφωνίας

Ακανθώδη σημεία της διαφωνίας παραμένουν τα δικαιώματα της αλιείας, ο έλεγχος της εμπορικής συμφωνίας και οι κανόνες ανταγωνισμού.

Οποιαδήποτε πρόοδος σημειώσουν οι δύο ηγέτες σήμερα δεν οδηγεί απαραίτητα στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Βασικός στόχος των δύο πλευρών είναι να διακρίνουν τα περιθώρια συμβιβασμών γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα που φρενάρουν τη συμφωνία.

Αμφότεροι διεκδικούν περισσότερες δεσμεύσεις. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν ξεχάσει πως ο Τζόνσον υποχώρησε από τις αρχικές του θέσεις στο τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Χθες, η κυβέρνηση Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τις αμφιλεγόμενες ρήτρες στο νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά που θα χαλούσαν κάποια σημεία της συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, βάζοντας τέλος σε μια διαμάχη που είχε δυσχεράνει τις συνομιλίες και έκανε τους ηγέτες της ΕΕ να αναρωτιούνται αν μπορούν να εμπιστεύονται τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ο Μάικλ Γκόουβ, εκ των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, είπε ότι μια κοινή επιτροπή ΕΕ-Βρετανίας για το πρόβλημα για τα ιρλανδικά σύνορα έχει φτάσει σε συμφωνία που αποτελεί «επιτυχία για τους ανθρώπους της Βόρειας Ιρλανδίας».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:28 - 09 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.