ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

GRECO: «Χτυπήστε τη διαφθορά στον τομέα της Υγείας»!

13:10 - 09 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
GRECO: «Χτυπήστε τη διαφθορά στον τομέα της Υγείας»!
Την έντονη ανησυχία του, για τον εντοπισμό κρουσμάτων διαφθοράς, στις προμήθειες και διακίνηση των εμβολίων κατά του Covid-19, εξέφρασε σήμερα, Διεθνή Ημέρα κατά της Διαφθοράς, ο Πρόεδρος της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), Marin Mrčela.

Στην σχετική του δήλωση από το Στρασβούργο ο Πρόεδρος της GRECO, αφού υπογραμμίζει ότι «η διαφθορά δεν πρέπει να έχει θέση στον τομέα της υγείας», καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να διασφαλίσουν ότι, οι προμήθειες και η διακίνηση των εμβολίων κατά του κορονοϊού, θα πρέπει να γίνουν υπό καθεστώς διαφάνειας και λογοδοσίας.

-«Πρέπει να αποφεύγεται η σύγκρουση συμφερόντων. Οι ενέργειες προμηθειών πρέπει να εκτελούνται με ακεραιότητα, αξιοπιστία και διαφάνεια. Καθώς οι κυβερνήσεις αντιδρούν στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που δημιουργούνται από την πανδημία, με συγκέντρωση εξουσίας, παρεκκλίσεις δικαιωμάτων και ελευθεριών και την χορήγηση πολλών χρημάτων στην οικονομία για την ανακούφιση της κρίσης , οι κίνδυνοι διαφθοράς δεν πρέπει να υποτιμηθούν.» τόνισε.

Παραπέμποντας στις λεπτομερείς οδηγίες της GRECO, που εκδόθηκαν τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, για την πρόληψη των κινδύνων διαφθοράς σε αυτήν την πανδημία, ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι, αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόληψη διεφθαρμένων πρακτικών, στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, είτε σχετίζονται με το σύστημα προμηθειών, δωροδοκία σε ιατρικές υπηρεσίες, διαφθορά στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων.

«Το να εκμεταλλευτούμε ή να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων, για παράνομα προσωπικά κέρδη, ισοδυναμεί με απειλή της ζωής μας και είναι απλώς απαράδεκτο. Διακυβεύεται το δικαίωμα στη ζωή.», κατέληξε.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.