ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσχέδιο Συνόδου Κορυφής: Δεν προβλέπονται άμεσες κυρώσεις στην Τουρκία

18:25 - 09 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Προσχέδιο Συνόδου Κορυφής: Δεν προβλέπονται άμεσες κυρώσεις στην Τουρκία
Μακριά από τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου είναι το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχετικά με τις σχέσεις με την Τουρκία. Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμοι να αποφύγουν για ακόμη μία φορά την άμεση επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Το Bloomberg δημοσίευσε το έγγραφο, το οποίο αναφέρει πως οι ηγέτες θα ζητήσουν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους να προετοιμάσουν μία λίστα κυρώσεων, που θα εμπλουτίσει τις προηγούμενες κυρώσεις που είχαν επιβληθεί σε δύο Τούρκους αξιωματούχους για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η προτεινόμενη διατύπωση στο προσχέδιο υπολείπεται των ελληνικών απαιτήσεων, όπως επισημαίνει και το Bloomberg, καθώς η ελληνική πλευρά ζητά (τουλάχιστον) ρητή απειλή κυρώσεων στην Τουρκία, εμπάργκο όπλων, αλλά και να μπει τέλος στην τελωνειακή συμφωνία ΕΕ-Άγκυρας.

Ωστόσο,, φαίνεται πως -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- οι 27 ηγέτες δεν έχουν διάθεση να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις. Η Γερμανία, αλλά καθώς φαίνεται και η ηγεσία της ΕΕ (Φον ντερ Λάιεν- Μισέλ) προτιμούν τη φραστική καταδίκη και.... μισό βήμα παραπάνω σχετικά με τον Οκτώβριο. Να δοθεί δηλαδή εντολή στους ΥΠΕΞ και τον Ζοζέπ Μπορέλ να εμπλουτίσουν τη λίστα κυρώσεων για την Τουρκία.

Ο πυρήνας της ΕΕ θέλει να στηρίξει μεν Ελλάδα και Κύπρο, αλλά να μη χαλάσει τελείως και τις σχέσεις με την Τουρκία, την οποία -όπως πολλές φορές έχει επαναλάβει η Άνγκελα Μέρκελ- θεωρεί σύμμαχο για τη στρατηγική της στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό.

Στο προσχέδιο γίνονται συστάσεις στην Τουρκία, αλλά υπάρχει και αναφορά πως η ΕΕ επιμένει στη θετική ατζέντα και πιστεύει στον διάλογο με Ελλάδα και Κύπρο. Αυτά αναφέρονται στο προσχέδιο και μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο, μετά τις παρεμβάσεις που σίγουρα θα ζητήσει η ελληνική πλευρά.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ελπίζει και δηλώνει πως δεν θα είναι μόνος στις διαπραγματεύσεις και πως θα βρει συμπαράσταση από άλλους ηγέτες, ποντάροντας κυρίως στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτά προκύπτουν λοιπόν από το προσχέδιο, ενόψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη και εκτός από το ζήτημα της Τουρκίας, αναμένεται να ασχοληθεί ιδιαίτερα με το Ταμείο Ανάκαμψης και το βέτο Ουγγαρίας, Πολωνίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς φυσικά με τις εξελίξεις σχετικά με το Brexit.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:00 - 09 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.