ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσχέδιο Συνόδου Κορυφής: Γράψε-σβήσε στο κομμάτι για την Τουρκία

22:14 - 09 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Προσχέδιο Συνόδου Κορυφής: Γράψε-σβήσε στο κομμάτι για την Τουρκία
Ξαναγράφεται το πρώτο προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινά την Πέμπτη και οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους 27 ηγέτες.

Το πρώτο προσχέδιο που ήρθε στη δημοσιότητα ήταν αρκετά ευνοϊκό για την Τουρκία, με light διατυπώσεις και προκάλεσε αντιδράσεις. Ουσιαστικά, με όσα ανέφερε η ΕΕ έκανε μισό... βήμα εμπρός σε σχέση με τον Οκτώβριο, όταν και είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για τις τουρκικές ενέργειες και δεσμευόταν πως αν η προκλητικότητα συνεχιστεί, θα υπάρξουν συνέπειες. Το προσχέδιο για τη Σύνοδο της Πέμπτης άφηνε μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα λίστα και επέκταση κυρώσεων προς την Τουρκία, αλλά με ορίζοντα... Μαρτίου.

Δεν υπήρχαν δηλαδή άμεσες κυρώσεις για την Τουρκία και παρά τις προκλήσεις η ΕΕ μοιάζει να επιμένει στη θετική ατζέντα και περιμένει επίλυση των διαφορών με διάλογο.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως το προσχέδιο αυτό "δεν άρεσε" σε αρκετές χώρες. Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο υπήρξαν αρκετές ακόμα χώρες, που σύμφωνα με το Bloomberg, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους.

Το κείμενο λοιπόν ξαναγράφεται και αναζητούνται -ως συνήθως- οι διατυπώσεις που θα αφήσουν όλες τις πλευρές ικανοποιημένες.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 22:33 - 09 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.