ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ευφορία των αποτελεσμάτων κράτησε τη Wall

00:05 - 03 Αυγ 2007 | Ειδήσεις
Στα καλύτερα του προσδοκώμενου αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών όπως η Viacom, η Starwood Hotels & Resorts Worldwide και η CVS/Caremark χρωστάει την άνοδό της η Wall, παρότι οι φόβοι για την υγεία της πιστωτικής αγοράς των ΗΠΑ δεν έχουν απομακρυνθεί.

Ο Dow Jones έκλεισε ενισχυμένος, κατά 0,76%, στις 13.463,33 μoνάδες, ο Nasdaq με κέρδη 0,87%, στις 2.575,98 μονάδες και ο Standard & Poor's 500 καταγράφοντας άνοδο 0,44%, διαμορφώθηκε τελικά στις 1.472,20 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισε η Starbucks, η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων καφέ παγκοσμίως, καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα της βαίνει διαρκώς βελτιούμενη, με αποτέλεσμα να ανακοινώσει αυξημένα κέρδη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η NYSE Euronext, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο παγκοσμίως, μετά των υπερδιπλασιασμό των κερδών της.

Η αγορά εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα εταιρικά αποτελέσματα. Αναλυτικότερα, τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, ήταν κατά μέσο όρο ενισχυμένα κατά 11%, διπλάσια προηγούμενων εκτιμήσεων των αναλυτών.

Αν και τα βελτιωμένα εταιρικά αποτελέσματα ανακούφισαν σε ένα βαθμό την αγορά, ωστόσο η ανησυχία για την κατάσταση της πιστωτικής αγοράς, καθώς και για την επίδραση που θα έχουν οι αυστηρότεροι κανόνες δανεισμού στον χρηματοοικονομικό τομέα, συγκράτησαν την άνοδο των δεικτών. Αρκετές  μετοχές του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των Bear Stearns, Goldman Sachs και Morgan Stanley κινήθηκαν πτωτικά, καθώς η ανησυχία για τη subprime αγορά επανήλθαν στο προσκήνιο, αφού η δανείστρια ενυπόθηκων στεγαστικών δανείωνAccredited Home Lenders Holding αποκάλυψε ότι ίσως δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τη λειτουργία της, εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών στη δευτερογενή στεγαστική αγορά. Η είδηση αυτή έστειλε τη μετοχή της 35% χαμηλότερα.

Στον αντίποδα, η παραμονή των πετρελαϊκών τιμών κοντά σε  ιστορικά υψηλά, λειτούργησε υποστηρικτικά της ανόδου των δεικτών, καθώς οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου κινήθηκαν υψηλότερα. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού παράδοσης Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στα 76,87 δολάρια το βαρέλι.

Νωρίτερα, τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα εταιρειών που επηρεάζουν την πορεία των δεικτών, όπως των τραπεζών Credit Suisse και Societe Generale, του κολοσσού τροφίμων και απορρυπαντικών Unilever και της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Nokia έδωσαν στους ευρωπαϊκούς δείκτες την πολυπόθητη ώθηση, επαναφέροντας την αισιοδοξία για τα περιθώρια της εταιρικής κερδοφορίας, που είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση υπό το βάρος της κρίσης στην πιστωτική αγορά των ΗΠΑ.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,80%, στις 6.300,30 μονάδες, στο Παρίσι ο  CAC 40 στις 5.682,07 μονάδες, με κέρδη 0,49% και στη Φραγκφούρτη ο  DAX με άνοδο 0,81% διαμορφώθηκε τελικά στις 7.534,3 μονάδες.

Βάια Δουδάκη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.