ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Αύξηση QE κατά 500 δισ. ευρώ- Αμετάβλητα τα επιτόκια

16:15 - 10 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Αύξηση QE κατά 500 δισ. ευρώ- Αμετάβλητα τα επιτόκια
Την αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP) κατά 500 δισ. ευρώ στα 1,850 τρισ. ευρώ από 1,350 τρισ. ευρώ προηγουμένως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η ΕΚΤ επέκτεινε επίσης τον ορίζοντα των αγορών στο πλαίσιο του PEPP μέχρι τουλάχιστον το τέλος του Μαρτίου του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να διενεργεί τις αγορές μέχρι να κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει.

Οι αγορές ανέμεναν την επέκταση του έκτακτου προγράμματος, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας κορονοϊού σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο οδήγησε σε νέα lockdown.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως, όπως αποφάσισε επίσης στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Οι παραπάνω αποφάσεις της ΕΚΤ σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ξεμπλοκάρει το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, δημιουργούν ένα πλαίσιο σημαντικής ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:20 - 10 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.