ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θέμα ωρών οι εμβολιασμοί στις HΠΑ-Τραμπ: Θα σταματήσουμε την πανδημία

10:12 - 12 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Θέμα ωρών οι εμβολιασμοί στις HΠΑ-Τραμπ: Θα σταματήσουμε την πανδημία
Οι αρχές των ΗΠΑ χορήγησαν το βράδυ χθες Παρασκευή (τοπική ώρα· πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου που ανέπτυξαν από κοινού η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech εναντίον του νέου κορονοϊού.

Οι υγειονομικές αρχές, εταιρείες μεταφορών και νοσοκομεία των ΗΠΑ βρίσκονται σε ετοιμότητα ενόψει της άμεσης έναρξης εκστρατείας μαζικής ανοσοποίησης. Πυρετικές προετοιμασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη την ώρα που ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού πλησίαζε τους 300.000 νεκρούς, έπειτα από εβδομάδες έξαρσης των μολύνσεων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία που έχουν φέρει τα συστήματα υγείας των αμερικανικών πολιτειών στα όρια των αντοχών τους.

Ο πρώτος εμβολιασμός αναμένεται να γίνει μέσα σε «λιγότερες από 24 ώρες», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που αυτοπροβάλλεται ως η αιχμή του δόρατος της εκστρατείας για να νικηθεί η πανδημία, η οποία ανέτρεψε την καθημερινότητα στις ΗΠΑ και κατάφερε βαρύ πλήγμα στην αμερικανική οικονομία, τη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Κινούμενος με ταχύτητα άνευ προηγουμένου, ο FDA ενέκρινε χθες την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Οι ΗΠΑ έγιναν η πέμπτη χώρα που έδωσε πράσινο φως (μετά τη Βρετανία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά και το Μεξικό). Αρμόδια επιτροπή του FDA αναμένεται να εξετάσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα την έγκριση ενός δεύτερου εμβολίου, αυτού της Moderna.

Τραμπ: Θα σταματήσουμε την πανδημία

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής (πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) ότι ο πρώτος εμβολιασμός κατά του νέου κορονοϊού στη χώρα του θα γίνει σε «λιγότερες από 24 ώρες».

«Αρχίσαμε ήδη την διανομή του εμβολίου σε όλες τις πολιτείες» της χώρας, τόνισε ο Τραμπ, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Ο πρώτος εμβολιασμός θα γίνει σε λιγότερες από 24 ώρες», πρόσθεσε.

«Η πανδημία μπορεί να άρχισε στην Κίνα, αλλά εμείς θα τη σταματήσουμε εδώ στις ΗΠΑ», είπε ακόμη ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος περηφανεύτηκε ότι η χώρα του κατάφερε «ιατρικό θαύμα», αναπτύσσοντας «ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο σε λιγότερους από εννέα μήνες».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.