ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ντράγκι προειδοποιεί: Ολοένα και περισσότερες εταιρείες κινδυνεύουν με χρεοκοπία

23:47 - 14 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Ο Ντράγκι προειδοποιεί: Ολοένα και περισσότερες εταιρείες κινδυνεύουν με χρεοκοπία
«Ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών σε όλο τον κόσμο είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο χρεοκοπίας και το μέγεθος του προβλήματος γίνεται διαρκώς μεγαλύτερο».

Αυτή είναι η προειδοποίηση που στέλνουν στους φορείς άσκησης πολιτικής δύο από τους πιο καταξιωμένους κεντρικούς τραπεζίτες της περασμένης δεκαετίας, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο πρώην πρόεδρος της Αποθεματικής Τράπεζας της Ινδίας, Ραγκουράμ Ρατζάν σε έκθεση που υπογράφουν με άλλους οικονομολόγους.

«Υπάρχει μια εντεινόμενη κρίση εταιρικής φερεγγυότητας στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, καθώς ισολογισμοί δέχονται ισχυρό πλήγμα από τις ζημίες και την παρεπόμενη ανάγκη να αυξήσουν το χρέος» γράφουν οι δύο πρώην κεντρικοί τραπεζίτες σε έκθεση της G30.

Επιπρόσθετα, τονίζουν, πολλές εταιρείες εισήλθαν στην ύφεση που προκάλεσε η πανδημία με ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα μόχλευσης. Ακόμα περισσότερο, η έκθεση υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που έχουν λάβει οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας συγκαλύπτουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, κάτι που δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα.

Αναγκαία η στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες

«Το πρόβλημα είναι χειρότερο από ότι φαίνεται στην επιφάνεια, καθώς η τεράστια παροχή ρευστότητας, και η σύγχυση που προκαλεί η άνευ προηγουμένου φύση της κρίσης, συγκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος» επισημαίνεται στην έκθεση.

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους για την παρουσίαση της έκθεσης ο κ. Ντράγκι δήλωσε στο περιοδικό Axios: «Μπορείς να επιδοθείς σε έναν βαθμό σε αυτό που λέγεται πρακτικές διαιώνισης (evergreening) αλλά μετά από λίγο η εταιρεία θα καταστεί μη βιώσιμη όσο μεγάλη και αν είναι η στήριξη ρευστότητας. Σε εκείνο το σημείο το επόμενο ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι η άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλο το τραπεζικό σύστημα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου».

Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο ότι κατά τη γνώμη του η στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσει να είναι αναγκαία για αρκετό καιρό ακόμα. Το σημαντικότερο ζήτημα, ανέφερε στο Axios, είναι πως θα σχεδιαστούν τα προγράμματα στήριξης, πόσο καλά θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα γιατί στο τέλος η ανάπτυξη θα κριθεί από αυτό. «Σε πολλές χώρες, μόνο από αυτό» πρόσθεσε.

Πού πρέπει να εστιάσουν οι φορείς άσκησης πολιτικής

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η έκθεση προτείνει τρεις τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσουν οι φορείς άσκησης πολιτικής.

Πρώτον, τη μακροπρόθεσμη υγεία των επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει τη μετάβαση από τη διευρυμένη στη στοχευμένη στήριξη.

Δεύτερον, την πιο παραγωγική χρήση των πόρων, το οποίο σημαίνει αξιολόγηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Τρίτον, διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.