ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης-ΟΟΣΑ: Μνημόνιο για πάταξη διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος

11:03 - 16 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης-ΟΟΣΑ: Μνημόνιο για πάταξη διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος
Μνημόνιο συμφωνίας συνυπέγραψαν η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria, για την περαιτέρω ενίσχυση της προσπάθειας αντιμετώπισης της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το μνημόνιο υπεγράφη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, επ’ ευκαιρία της 60ης επετείου από την ίδρυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και αποσκοπεί να δώσει νέα ώθηση στη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών, με την επικαιροποίηση μιας υφιστάμενης συμφωνίας από το 1962.

Όπως τονίζεται, η στενή σχέση μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ, είχε ως αποτέλεσμα την κοινή σύμβαση για Αμοιβαία διοικητική βοήθεια σε φορολογικά θέματα, μια νομικά δεσμευτική διεθνή συνθήκη που καλύπτει τώρα 111 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Με βάση τις κοινές αξίες και τους στόχους τους, το μνημόνιο καθορίζει ορισμένους τομείς στους οποίους το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΟΣΑ σκοπεύουν να εντείνουν τη συνεργασία τους, χρησιμοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα για να προσθέσουν αξία στο έργο του άλλου.

Εκτός από την προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αυτά περιλαμβάνουν την προώθηση της ισότητας και της βιωσιμότητας των φύλων, ενώ συνεργάζονται επίσης για την ανάπτυξη προκλήσεων όπως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.