ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Τα αλιευτικά δικαιώματα κρίνουν μία εμπορική συμφωνία

21:18 - 16 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Brexit: Τα αλιευτικά δικαιώματα κρίνουν μία εμπορική συμφωνία
Τα αλιευτικά δικαιώματα είναι πλέον το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο που χωρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο από την επίτευξη μιας συμφωνίας για τις εμπορικές τους σχέσεις στη μετά-Brexit εποχή, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Τετάρτη, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να διαμηνύει ότι το ΗΒ έχει το "φυσικό δικαίωμα” να ελέγχει τα ύδατά του.

Την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι μια συμφωνία ΕΕ-ΗΒ είναι δυνατή αλλά δύσκολη. "Όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορώ να σας πω εάν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι”, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφήνοντας ένα "παράθυρο”.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον, Αλλέγκρα Στράτον, δήλωσε πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας παραμένει το πιθανότερο αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους μετά την Κυριακή, έχει δημιουργήσει ελπίδες, με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, να δηλώνει ότι βλέπει ένα "στενό μονοπάτι” προς την επίτευξη συμφωνίας εάν οι διαφορές καταστεί δυνατόν να γεφυρωθούν.

"Παράθυρο” αισιοδοξίας αλλά μικρό άφησε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, καθώς αρνήθηκε την Τετάρτη να επαναλάβει τη δήλωση που έκανε την Κυριακή ότι το "πιθανότερο” αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα είναι η μη συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, όταν ρωτήθηκε αν επιμένει στην άποψη που εξέφρασε την Κυριακή απάντησε: "Αυτό είναι κατά κύριο λόγο θέμα των φίλων μας, ξέρουν ποιες είναι οι παράμετροι". Και πρόσθεσε: "Μπορεί να υπάρξει μια καλή συμφωνία, αλλά εάν όχι, τότε θα ισχύουν οι όροι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το παράδειγμα της Αυστραλίας, και πάλι θα ευημερήσουμε".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.