ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαρνιέ για Brexit: Απομένουν «μόνο λίγες ώρες» για συμφωνία

13:18 - 18 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Μπαρνιέ για Brexit: Απομένουν «μόνο λίγες ώρες» για συμφωνία
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε την Παρασκευή πως ο χρόνος για μία συμφωνία για το Brexit λιγοστεύει πια δραματικά.

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν «μόνο λίγες ώρες» για να ακολουθήσουν τον πολύ «στενό» δρόμο για μια εμπορική συμφωνία , σημείωσε χαρακτηριστικά, καθώς οι συνομιλίες φτάνουν στα άκρα και απαιτούνται συμβιβασμοί που σίγουρα δεν είναι εύκολοι.

Μια συμφωνία θα εξασφάλιζε ότι το εμπόριο αγαθών που αποτελεί το ήμισυ του ετήσιου εμπορίου ΕΕ-ΗΒ, αξίας σχεδόν ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, θα παραμείνει απαλλαγμένο από δασμούς και ποσοστώσεις μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

«Είναι η στιγμή της αλήθειας», δήλωσε ο Μπαρνιέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. «Υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά η πορεία προς μια τέτοια συμφωνία είναι πολύ στενή».

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ σοβαρή και σκοτεινή κατάσταση», είπε ο Barnier. "Έχουμε πολύ λίγο χρόνο που απομένει, λίγες μόνο ώρες για να εργαστούμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με χρήσιμο τρόπο εάν θέλουμε να τεθεί σε ισχύ αυτή η συμφωνία την 1η Ιανουαρίου».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη ότι η κατάσταση είναι «σοβαρή » και ότι τώρα φαίνεται πολύ πιθανό ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία εκτός εάν αλλάξει ουσιαστικά η θέση της ΕΕ.

Η επικεφαλής της Κομισιόν ίπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά η γεφύρωση του χάσματος σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στην αλιεία, θα ήταν «πολύ δύσκολη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.