ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίτροπος Mijatović: Ζητεί κατάργηση της απαγόρευσης βιντεοσκόπησης αστυνομικών στη Γαλλία!

15:10 - 18 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Επίτροπος Mijatović: Ζητεί κατάργηση της απαγόρευσης βιντεοσκόπησης αστυνομικών στη Γαλλία!
Με σημερινή επιστολή της, προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Νομικής Επιτροπής της Γαλλικής Γερουσίας, η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Dunja Mijatović, παροτρύνει τους γερουσιαστές να κάνουν ουσιαστικές τροποποιήσεις στο Γενικό Νόμο για την Ασφάλεια, ώστε να μην αντιβαίνει τις διατάξεις για την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Επίτροπος καλεί τους γερουσιαστές να καταργήσουν την απαγόρευση, που επιβάλλεται από το άρθρο 24 του νομοσχεδίου, για τη διάδοση εικόνων των προσώπων των αξιωματικών επιβολής του νόμου που ασχολούνται με αστυνομικές επιχειρήσεις ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ταυτοποίησής τους, με τη σαφή πρόθεση να επιβάλλουν φυσική ή ψυχολογική βλάβη.

«Αυτή η απαγόρευση αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, η οποία περιλαμβάνει την ελευθερία παροχής πληροφοριών και ενδέχεται να επιδεινώσει την κατάρρευση της εμπιστοσύνης μεταξύ ενός τμήματος του πληθυσμού και ορισμένων τμημάτων των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, οι οποίες δεν θα βοηθήσουν για την προστασία του τελευταίου », λέει ο Επίτροπος.

Επισημαίνει δε ότι, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, έχει αναγνωρίσει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα μέσα ενημέρωσης στην πληροφόρηση του κοινού, σχετικά με τη διαχείριση των δημόσιων διαδηλώσεων από τις αρχές και θεωρεί ότι η παραβίαση του άρθρου 24 της ελευθερίας παροχής πληροφοριών είναι ιδιαίτερα αδικαιολόγητη, δεδομένου ότι οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου προστατεύονται ήδη από τέτοιες βλάβες από πολλές υπάρχουσες νομικές διατάξεις.

Η Επίτροπος, τέλος, προτείνει μέτρα για την ενίσχυση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή. Αυτό συνεπάγεται τη θέσπιση αυστηρότερων ορίων στους όρους που αναφέρονται στα άρθρα 20 έως 20 του νόμου σχετικά με την πρόσβαση σε πλάνα CCTV δημόσιων χώρων και ορισμένων ιδιωτικών χώρων.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο


 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.